Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Niektoré druhy zeleniny majú veľmi dlhý vegetačný čas a je možné, že v našich podmienkach by ste sa dočkali len veľmi slabej úrody. Preto je dobré si rastlinky predpestovať zo semena. Predpestovanie je vhodné aj pri tých plodinách, ktoré nemajú rady chlad, takže by im neskoré jarné mrazy mohli ublížiť. Takéto zimomrivé sú papriky, uhorky, rajčiny, tekvice, melóny. Predpestovaním druhov s krátkym vegetačným časom, ako napríklad kaleráb, šalát, reďkovka, zas urýchlite zber úrody.
Nie všetky druhy rastlín sú vhodné na predpestovanie. Napríklad strukovinám sa lepšie darí pri priamom výseve von.
Najčastejšie sa predpestúvajú:
Predpestovať si však môžete aj okrasné rastliny, či už letničky, alebo trvalky. Zo semien ľahko rastú:
Pokiaľ ste s výsevom nezačali už v januári, spravte tak teraz.
Paradajky sú obľúbenou zeleninou pestovanou na balkónoch
Priesady dopestujete v skleníku, parenisku alebo aj na okennom parapete.
Na sejbu semien na dopestovanie priesad potrebujete:
Dlhoroční záhradkári si odkladajú semená tých najlepších rastlín. Pozor však na semená hybridných odrôd označených ako F1. Z nich vypestujete kvalitnú úrodu len prvý rok. Ak len začínate, semienka si kúpte z overeného zdroja. Oplatí sa trochu pátrať a investovať, aby ste si so semienkami nepriniesli aj buriny či choroby. Alebo aby sa vám nestalo, že kúpite semená rajčín a vyrastú vám napríklad petúnie. Aj tie najdrahšie semiačka vás vyjdú lacnejšie než nové rastliny. Pre začiatočníkov sú vhodné:
Semená si uchovávajú klíčivosť 1 – 10 rokov.
Nádoba, do ktorej budete vysievať, by mala byť dostatočne hlboká, aby mal korienok kam rásť, a mala by prepúšťať prebytočnú vodu. Využiť môžete klasické črepníky a hrantíky. Na predpestovávanie sú obľúbené aj obaly od jogurtov, pasterizovaného mlieka, džúsov či PET fľaše, do ktorých stačí dolu spraviť otvor na odtok vody. Populárne sú aj materiály, ktoré do zeme zasadíte spolu s rastlinkou. Je len na vás, či sa rozhodnete pre špeciálne vysadzovače alebo zrecyklujete papierové obaly od vajíčok, rolky z toaletného papiera či hoci aj vajíčkové škrupiny.
Plodová zelenina potrebuje nádobku s priemerom 50 cm, ostatným stačí 30 cm.
Na predpestovanie priesad je najlepšie kúpiť si špeciálny substrát podľa druhu rastlín. Je namiešaný tak, aby spolu s dostatkom vlahy, tepla a svetla zabezpečil klíčiacim rastlinkám dostatočnú výživu. Zároveň je ľahký a priedušný, bez zárodkov chorôb a škodcov.
Papriku dopestujete aj vo vreci
Nádobu na výsev naplňte vrstvou vlhkého substrátu. Nemal by byť príliš mokrý, ale ani preschnutý. Zatlačte ho, aby ste odstránili vzduch, a potom na substrát nariedko nasypte semená. Ak používate malé nádoby, ako napríklad obaly od jogurtov alebo vajíčok, sejte po 1 – 2 semienkach. Tie zasypte takou vrstvou zeminy, ako sú samy hrubé. Najmenšie semienka iba pritlačte do pôdy – na väčších plochách doskou, v malých nádobách rukou. Potom semená zavlažte rozptýleným prúdom vody, buď cez ružicu alebo postrekovačom. Výsev označte a v nádobách zakryte igelitom, sklom alebo odrezanou vrchnou časťou plastovej fľaše.
Semená zasypte takou vrstvou, ako sú samy hrubé.
Teplota by mala byť stabilná, bez väčších výkyvov okolo 20 °C. Dajte pozor na prievan alebo priame ovanutie príliš chladným vzduchom.
Pôdu s klíčiacimi rastlinkami udržiavajte vlhkú, ale nie premokrenú. Sucho klíčenie zastavuje, silný prúd môže semená alebo rastlinky vyplaviť. Používajte odstátu vodu s teplotou len o trochu vyššou ako teplota substrátu.
Svetlo
Myslite na to, že mladé rastlinky potrebujú dostatok svetla. Najviac sa im bude páčiť na južnej strane. Pri nedostatku svetla budú rastlinky slabé, vytiahnuté. Vtedy ich prisvetlite. Dôvodom vyťahovania rastliniek môže byť aj vyššia teplota, najmä v skleníku alebo parenisku. Vtedy stačí pravidelne vetrať.
Ak ste zasiali rastlinky na záhon alebo do hrantíka, keď budú mať dva páry pravých listov, opatrne ich rozsaďte do zakoreňovačov so substrátom. Silné rastlinky po jednej, slabšie aj po tri. Zakoreňovače dajte na svetlé miesto. Použiť môžete plastové zakoreňovače alebo dostatočne hlboké obaly, ako sme už spomínali.
Priesady na vysádzanie sú dostatočne silné. Majú pevné a zdravé korene a pravé listy. Uhorky a tekvice majú mať 2 až 3 pravé listy, šalát a kaleráb 3 až 4. Priesady rajčiakov a paprík na výsadbu majú 8 až 10 pravých listov, silnú stonku a nasadené prvé puky.
Priesady pred výsadbou von otužujte týždeň až desať dní vynášaním na miesto chránené pred priamym slnkom a vetrom, neskôr ich nechajte vonku aj v noci. Postupne priesady vystavujte priamemu slnku aj vetru.
Priesady vysádzajte podľa citlivosti na teplo. Kapustu, karfiol, kaleráby vysádzajte v druhej polovici apríla, rajčiny, papriky, uhorky, tekvice, baklažány a melóny v druhej polovici mája. Do skleníkov a fóliovníkov môžete už o čosi skôr.
Zdroj: izahradkar.sk, gardeners.com, osiva-semena.sk, urobsisam.zoznam.sk