Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Veru, je to tak. Aj mlieko má svoj medzinárodný deň, ktorý pripadá na 15. máj. Práve vtedy ho môžeme osláviť pohárom tekutiny, ktorá nás sprevádza od kolísky.
Kde sa vlastne nabralo?
Konzumácia mlieka u ľudí sa pravdepodobne odvíja od pozorovania novorodencov. Rovnako ako materské mlieko poskytuje tým najmenším rýchly rast a rozvoj, by ho predsa mohlo poskytnúť hocikomu inému! Aspoň to si mysleli obyvatelia pri jazere Turkana v africkej Keni asi 12 000 rokov pred našim letopočtom. Keďže oslice, kravy a kozy boli už domestikované, bolo to po prvýkrát, kedy sa človek napil mlieka iného živočíšneho druhu. Vtedy však mlieko ľuďom nerobilo dobre a konzumovať ho mohli len vo forme syrov.
Dobré na kosti, líniu aj proti kyseline
Mlieko je pre ľudí najlepším zdrojom vápnika. Podľa stránky Organic Facts máme vďaka nemu silnejšie kosti, hladšiu pokožku a silnejší imunitný systém. Pomáha predchádzať problémom s vysokým tlakom, zubami, obezitou, osteoporózou, niektorým druhom rakoviny či dýchacím problémom.
Aj keď sa príjem kalcia väčšina spája so silnými kosťami, ukázalo sa, že jeho príjem znižuje aj možnosti výskytu kardiovaskulárnych ochorení ako aj mŕtvice. Povzbudzovať deti a tínedžerov, aby pili mlieko sa oplatí. Odmenou im totiž môže byť chrup vo výbornom stave, keď mlieko ochraňuje sklovinu pred kyslými látkami.
Ak trpíte pálením záhy, pomôže vám práve pohár mlieka, ktoré kyselinu zneutralizuje.
Zaujímavosti o mlieku
Zdroj: organicfacts.net, translate.google.com, ncl.ac.uk, translate.googleusercontent.com