Tipy a rady Recepty s paprikou: Pečená či v oleji na chuti nestráca

Plnená paprika a paprika v oleji sú všeobecne najobľúbenejším spôsobom spracovania tejto typickej letnej zeleniny. Výhodou papriky je, že ju môžete uskladniť na zimu ako polotovar, a to jednak podľa obľúbenej chute a jednak podľa toho, koľko máte času. A ešte jednu výhodu ponúka paprika: Na jej spracovanie sú vhodné aj už trochu zvädnuté či nie veľmi estetické plody, ktoré kúpite lacnejšie ako pekné, lesklé a pevné papriky dokonalých tvarov.

Mrazenú papriku už nerozmrazujte

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako spracovať papriku a uchovať ju na zimu je mrazenie. Papriku očistite, pokrájajte na rezance alebo kocky, dajte do nádob či igelitových vrecúšok a zamrazte.
Na plnenú papriku dajte zamraziť očistené celé papriky, zbavené jaderníkov. Musíte ich však plniť mrazené, pretože po rozmrazení paprika zmení tvar a stane sa „handrovitou“. Mraziť však môžete aj plnenú papriku ako polotovar. Očistené čerstvé papriky naplňte plnkou a takto dajte zamraziť. Potom už len varíte.

Praktický tip:
Spravte si radšej menšie porcie, ktoré už len vyberiete z chladničky a šup s nimi pod mäsko, do leča, do polievky, guláša...

Sterilizovaná paprika

Sterilizovanie alebo zaváranie papriky je obľúbeným spôsobom, ako v paprike zachovať chuť aj vitamíny a minerály. Chuť sterilizovanej papriky dosiahnete kombináciou korenia a prípadne aj zeleniny, ktorú budete zavárať spolu s paprikou. Je na vás, čo do zaváranej papriky pridáte, dôležitý je ocot a soľ, ktoré papriku konzervujú.

Sterilizovanú papriku využijete napríklad namiesto šalátov alebo kyslých uhoriek. Nálev si pripravíte prevarením 3,75 litra vody, 1,25 l octu, 400 g cukru a 1 lyžičky soli. Do pohárov vložte kôpor, cibuľu, nové a čierne korenie, bobkový list, prípadne mrkvu, viničový list, a samozrejme, očistené papriky. Sterilizujte pri teplote 85 °C 10  minút.

Paprika v oleji

Paprika v oleji je ako doma v studenej kuchyni. Podáva sa na chlebíčkoch, v nátierkach, na chlebe, ako šalát alebo namiesto uhoriek. Ak vám chutí, tak viete, že paprika v oleji sa dá jesť aj iba tak, rovno z pohára. A nezáleží na tom, či bola predtým pečená, plnená, sterilizovaná alebo nie.

Červená paprika v oleji alebo zaváraná kapia

Na kapiu v oleji budete potrebovať kilo kapie, pol litra vody, 110 ml octu, pol lyžice soli, lyžičku cukru, 3 zrnká čierneho korenia, bobkový list a 50 ml oleja. Všetko spolu prevarte a kým nálev vychladne, červenú papriku umyte, očistite a napchajte do pohárov. Zalejte nálevom a pri 80 °C sterilizujte 10 minút.
Zaváranú papriku v oleji môžete pripraviť aj iným spôsobom. Na dno 7-decového zaváraninového pohára dajte po 3 – 4 kolieska cibule, 1 bobkový list, 4 čierne a nové korenia, štvrť lyžičky horčicových semien a lyžicu oleja. Pripravte si nálev z litra vody, štvrť litra octu, 3 lyžíc cukru a 1,5 lyžičky soli. Prevarte, dochuťte a horúcim nálevom zalejte papriky asi 3 cm od horného okraja pohára. Dajte do teplej vody v hrnci a sterilizujte pri teplote 80 – 90 °C asi 10 – 15 minút.

Paprika v oleji bez sterilizovania

Paprika v oleji sa dá pripraviť aj bez zavárania. Na kilo papriky potrebujete liter vody, po dva deci oleja a octu, dve lyžice cukru a dve lyžičky soli. Papriku očistite, nakrájajte a dajte do vriaceho nálevu. Tu nechajte vrieť 5 minút. Potom prevarené papriky opatrne povyberajte z nálevu, dajte do pohárov a zalejte nálevom. Zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Pečená paprika v oleji

Do oleja naložíte aj pečenú papriku. Celé papriky dajte piecť na 220 °C, kým koža nezačne černať a netvoria sa na nej pľuzgiere. Upečenú zabaľte do mikroténového vrecka a 15 minút nechajte spariť. Takto papriku ľahko ošúpete. Ošúpanú papriku zbavte jadierok, nakrájajte, zmiešajte s olivovým olejom a octom. Na 5 veľkých paprík budete potrebovať  450 ml oleja a 2,5 lyžice octu. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením. Papriky dajte do pohárov, môžete pridať strúčik cesnaku a zalejte olejom. Uchovávajte v chlade. Takto pripravená pečená paprika v oleji je určená na krátke skladovanie, zjedzte ju do mesiaca.

Nakladaná paprika plnená syrom

Na plnenie a nakladanie sú ideálne väčšie čili papričky alebo malé papriky. Balkánsky syr, kozí syr alebo Fetu rozmiešajte s trochou olivového oleja a ochuťte podľa chuti cesnakom, oreganom, tymianom alebo inými vašimi obľúbenými bylinkami. Papriky očistite od jadrovníkov a žiliek, povarte minútu v osolenej vode, dajte odvapkať a naplňte syrom. Naukladajte do pohárov, zalejte olivovým olejom a v chladničke nechajte aspoň cez noc.

Tip proti páleniu: Pri čistení papriky používajte rukavice.

Alma paprika plnená kapustou

Alma papriky majú na plnenie a zaváranie ideálny tvar. Sú malé a pekne guľaté. Tradične sa plnia surovou alebo kyslou kapustou či čalamádou. Naplnené alma papriky poukladajte do pohárov, zalejte nálevom ako na klasickú sterilizovanú papriku a sterilizujte.

Pečená a grilovaná paprika

Až budete nabudúce chystať grilovačku, skúste okrem mäsa ugrilovať aj papriku. Grilovaná paprika je chutná príloha k mäsu, alebo iba tak, podávaná s chlebom. Papriky očistite, pozdĺžne nakrájajte, potrite troškou olivového oleja a grilujte na tácke, kým sa nezačnú robiť pľuzgiere. To môže trvať okolo 5 minút, potom papriku otočte a grilujte z druhej strany o čosi kratšie. Osoľte, okoreňte a podávajte.
Papriku pečenú v rúre pečte na 180 °C asi 40 minút. Potom ju dajte do mikroténového vrecka spariť, ošúpte, osoľte, okoreňte, pokvapkajte trochou olivového oleja.

Grilovať či piecť môžete aj papriku plnenú syrom

Pečená nakladaná paprika

Pečenú papriku môžete naložiť syrom. Fetu alebo kozí syr striedavo prekladajte v zaváracom pohári naplneným pečenými paprikami, ochuťte tymianom, oreganom, zalejte olivovým olejom a nechajte odstáť aspoň jeden deň.

Plnená paprika

Plnená paprika je najznámejší paprikový recept. Papriku môžete plniť zmesou ryže a mäsa, alebo skúste ryžu nahradiť quinoou či pohánkou. Vegetariáni si zas pochutia na plnenej paprike bez mäsa.

Pečená plnená paprika

Plnenú papriku môžete v paradajkovej omáčke variť alebo piecť. Milovníci pečenej plnenej papriky si pochvaľujú jemnejšiu konzistenciu takto pripravenej papriky. Pečenú plnenú papriku pripravíte rovnako ako varenú, len s tým rozdielom, že naplnené papriky ukladáte na plech, zalejete pripravenou paradajkovou omáčkou a v rúre na 200 °C pečiete asi hodinu.

Recepty s paprikou: Pečená či v oleji na chuti nestráca

Plnená paprika na studeno

Nenechajte sa pomýliť názvom, nie je to z chladničky vytiahnutá plnená paprika. Plnená paprika na studeno je ozdobou každej obloženej misy. V mise zmiešajte krémový syr, tvaroh, trochu soli a korenie. Užšie papriky očistite od jadrovníkov a žiliek. Do syrovo-tvarohovej zmesi zapracujte nadrobno nakrájanú čerstvú zeleninu podľa chuti – papriku, reďkovku, cibuľku, mrkvu, sterilizovanú kukuricu... Týmto naplňte papriky a dajte do chladničky na noc stuhnúť. Na druhú deň nakrájajte papriku na kolieska. Farebná zelenina v nej bude tvoriť peknú mozaiku.

Paprika v soli alebo Paprikový krém

Paprika nakladaná v soli dodá polievkam a mäsovým jedlám jemne pikantnú chuť. Pri jej použití však myslite na to, že je veľmi slaná, a teda jedlo dosáľajte až po jej pridaní. Paprikový krém môžete robiť z akejkoľvek papriky alebo čili papričiek, alebo ich kombináciou.
V soli konzervovanú papriku pripravíte pomletím očistených paprík na mäsovom mlynčeku. Na pol kila papriky dajte 10 deka soli. Nechajte odstáť 3 hodiny,  poriadne zmiešajte, natlačte do pohárikov a skladujte v chlade.  

Údené čili papričky

Kto má doma udiareň, môže skúsiť vyúdiť čili papričky. Na údenie papriky použite drevo z orecha alebo ovocných stromov. Počas 48-hodinového údenia udržiavajte malý oheň, aby sa čili nevarili, ale sušili. Musia byť úplne vysušené, nenechajte sa pomýliť tým, že sčernajú. Vysušené, vyúdené papričky sú krehké a kožovité. Aby časom nestratili údenú chuť, skladujte ich v mrazničke.

Sušené čili papriky

Dozreté čili papričky uchováte na ďalšie použitie aj sušením. Sušené čili papričky sú zároveň pekná dekorácia v kuchyni. Ponavliekajte ich na niť a zaveste na slnko. Takéto „korálky“ potom len zaveste do kuchyne a podľa potreby z nich odoberajte do polievok, gulášov, pod mäso.

Zdroje: jamieoliver.com, konzervovanie.sk, izahradkar.sk, recepty.sk, chillichilli, sk, fresh.iprima.cz, receptekaz.com, J. Balaštík – Konzervovanie a mrazenie v domácnosti

Vytlačiť stránku
Zdielať článok