Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Napiekli ste skvelý koláč a už ste videli, ako sa po ňom len tak zapráši, ale každý si zobral len kúsok a vy stojíte nad zvyškami v pekáči a je vám ľúto ich vyhodiť. Prišli ste zo svadby, zákusky z výslužky ste ochutnali, no už máte dosť. Čo s nimi? Skúšate nový recept, no z nejakého dôvodu vám vyšlo čosi, čo by ste najradšej okamžite vysypali do smetiaka. Zadržte!
Koláče a zákusky, ktoré nikto nechce, ešte stále môžu s vašou pomocou zmeniť tvar a chuť fantastických maškŕt pre domácich, kolegov, kamarátov alebo susedov.
Asi najvďačnejší recept na využitie zvyškov koláčov a zákuskov sú guľky, obaľované v orechoch, kokose či čokoláde. Využijete naň azda akýkoľvek typ koláčov. Zvyšky koláčov dobre rozmrvte v mise, pridajte trochu rumu alebo rumovej esencie (nemusí byť), a ak je zmes veľmi suchá, zvlhčite ju vodou alebo ešte lepšie šťavou z obľúbeného kompótu či pomarančov. Z hmoty tvarujte guľky a tie obaľujte v mletých orechoch alebo kokose.
Tip: S tvarovaním rovnako veľkých guličiek vám pomôže naberačka na zmrzlinu.
Princíp výroby guľôčok, napichnutých na paličke ako lízanka, je rovnaký ako pri orechových guľkách. Ak ich budete servírovať deťom, vynechajte alkohol. Tvarujte menšie guľôčky, napichnite ich na paličku, namočte do roztopenej bielej alebo hnedej čokolády a posypte cukrárskymi ozdobami alebo inou posýpkou.
Zvyšky zákuskov sa uplatnia v zmrzlinových pohároch. Na kopčeky zmrzliny nastriekajte šľahačku, do nej zapichnite pekne odkrojený kúsok zákuska a posypte cukrárskym zdobením.
Tip: Pre väčší efekt vykrojte zo zákuskov vykrajovačkou na pečivo srdiečka či iné tvary.
Muffiny, ktoré už nikto nechce či korpus, ktorý sa nezdvihol, rovnako ako aj akýkoľvek iný suchý koláč dobre poslúžia ako korpus na cheesecake.
Okrem toho budete potrebovať:
Maslo
200 g neochuteného krémového syra
100 ml smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice práškového cukru
Ovocie na ozdobu
Zvyšky koláčov rozmrvte do misy a prilejte toľko roztopeného masla, aby sa hmota dobre spojila. Tú potom utľapkajte na dno papierom vystlanej tortovej formy a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Syr a smotanu na šľahanie spolu s cukrom dobre vyšľahajte a natrite na korpus. Ozdobte ľubovoľným ovocím. V chladničke nechajte stuhnúť aspoň 4 hodiny, najlepšie cez noc.
Tiramisu určite poznáte, ale viete, čo je „trifle“? Je to tradičný britský dezert z vrstiev ochuteného piškótového cesta alebo piškót, krému, ovocia a šľahačky. No a namiesto piškóty vy môžete použiť zvyšky vášho pečenia. Ideálne z muffinov alebo iného liateho cesta bez náplne či trebárs pudingu.
Nakrájajte korpus na menšie kúsky, pokropte podľa chuti rumom či sirupom a striedavo vrstvite do pohárov vrstvu korpusu, pudingu, ovocia, až kým sa nedopracujete hore. Na vrch dajte kopček šľahačky, posypte väčšími odrobinkami a ozdobte.
Síce sme vám sľúbili recepty na nepečené koláčiky, v tomto recepte však tepelnú úpravu budete potrebovať. Ale piecť sa nebude, iba smažiť! Sladké placky sú podobné francúzskym toastom a sú našim tipom pre rýchle sladké raňajky alebo desiatu pre deti do školy.
Budete potrebovať:
Korpus zo suchých koláčov
Mlieko
Vajce
Olej
Korpus rozdrvte, do hmoty pridajte vajce a toľko mlieka, aby bola hmota dostatočne riedka na to, aby ste z nej na panvici mohli tvarovať placky. Zároveň by ale mala byť dosť hustá, aby si tvar placky udržala. Môžete dochutiť škoricou. Cukor už pridávať netreba, v koláčoch ho bolo dosť. Hmotu na sladké placky nalievajte naberačkou na rozpálený oheň, krátko z oboch strán opečte a podávajte, napríklad s jablkovým pyré, zmrzlinou, vyšľahaným tvarohom, džemom alebo iba tak do ruky.
Aj z prezretých banánov vyčarujete lahôdky, ktoré stoja za to. Skúste naše recepty z banánov!
Zdroj: mybluprint.com, realsimple.com