Tipy a rady Poriadok v kuchyni šetrí čas aj peniaze

Hovorí sa, že dobrá gazdinka aj poslepiačky nájde vo svojej kuchyni všetko, čo potrebuje. Tajomstvo spočíva v organizovanom usporiadaní a minimalizácii. Čím menej nepraktických vecí je na linke a poličkách, tým lepšie sa v kuchyni pracuje. Koniec-koncov, stačí sa pozrieť do kuchýň kuchárov v televízii. Nenájdete v nich žiadne ozdobné predmety, ale iba praktických pomocníkov

Linka bez zbytočností
Pracovná doska kuchynskej linky je vaša pracovná plocha. Čím je väčšia, tým  pohodlnejšie a efektívnejšie dokážete pracovať. Pozrite sa na ňu a odložte všetko, čo je síce pekné, ale nemá praktické využitie. Potom odložte všetko, čo používate len raz za čas. To je priestoru!

Nože a varešky poruke
Nože, varechy, obracačky a naberačky majte poruke. Nezáleží na tom, či ich zavesíte alebo schováte do prvého šuflíka, hlavne že budete vedieť, čo kde je. Veľké stojany na nože, ktoré ani nepoužívate, vám len zaberajú miesto na linke.

Poriadok aj tam, kde nevidno
Organizácia v chladničke a skrinkách znamená lepšiu orientáciu. Nielenže budete vedieť, kam siahnuť, ale budete mať prehľad o tom, čo doma máte. To je zároveň aj prvý krôčik k šetreniu – spamäti viete, čo máte doma a zbytočne to už nenakupujete.
V prvej fáze upratovania vyhoďte potraviny po dátume spotreby a korenie, ktoré je už dlho otvorené. Poličky utrite. Potraviny rozdeľte do skupín, napríklad konzervy, múky, ryža a obilniny, zaváraniny atď. Potom ich v skupinách uložte do chladničky a skriniek. V chladničke ešte usporiadajte vajcia, ovocie, zeleninu, mliečne a mäsové výrobky. Podobne zorganizujte mraziaci box.

Dózy a krabičky zlepšia prehľad
Plastové krabičky za pár eur ochránia potraviny pred prachom, pliesňou, nechcenými pachmi. Na usporiadanie korenia použite sklenené obaly, napríklad aj maličké poháriky zo zaváranín. Medzi potravinami v dózach a krabičkách máte zároveň lepší prehľad.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok