Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Na niektoré pripáleniny sú bežné čistiace prostriedky prikrátke. Vtedy prichádza na rad zbraň najväčšieho kalibru – drôtenka, ktorá si poradí so všetkým, žiaľ, neraz aj na úkor povrchu. S odolnými pripáleninami si neporadí ani umývačka riadov. Ale môžu to dokázať menej agresívne čističe, ktoré máte doma. Skúste ich!
Do boja s odolnými pripáleninami sa vyzbrojte pastou z lyžice octu a lyžice zubnej pasty. Naneste na škvrny, nechajte pôsobiť dve hodiny a vyčistite. Podobne by mala pripáleninu uvoľniť aj sóda bikarbóna, nasypaná na postihnuté miesto.
Zatrite pripáleninu pastou z jedlej sódy a octu alebo coly. Nechajte pôsobiť 6 hodín a umyte. Pokiaľ sa pripáleniny stále držia, nasypte do hrnca jedlú sódu, zalejte vodou a na miernom ohni varte 20 minút. Nechajte vychladnúť a umyte.
Škvŕn po pripáleninách, ale aj vodného kameňa, usadeného na stenách hrncov, vás zbaví kôra z pomaranča alebo citróna, zaliata vodou a povarená 15 – 20 minút. Podobný účinok má aj pasta zo sódy bikarbóny a citrónovej šťavy, ktorou zanesené miesto vyčistíte.
Skúsiť môžete povariť aj zemiakové šupy v hrnci plnom vody, nechať odstáť cez noc a ráno vyčistiť bežným spôsobom.
Na vyčistenie pripálenín v medených hrncoch zmiešajte na pastu rovnakú časť múky, soli a citrónovej šťavy. Opatrne jemným krúživým pohybom vyčistite pripáleninu.
Do pripálenej liatinovej panvice nalejte vodu s trochou saponátu a priveďte do varu. Nechajte vychladnúť a umyte.
Liatinové hrnce môže potrápiť aj hrdza. Na odstránenie hrdze z liatinových hrncov a panvíc použite prekrojený zemiak s kvapkou bežného čistiaceho prostriedku na riady. Takto pripraveným zemiakom hrdzu vyčistite, potom opláchnite, vysušte a na povrch hrnca naneste tenkú vrstvu oleja.
Vyčistiť pripálený pekáč je výzva pre každú gazdinku. Vy to zvládnete bez zbytočných nervov tak, že posypete dno pekáča práškom na panie, zalejete horúcou vodou a cez noc necháte pôsobiť. Ráno umyjete bežným spôsobom. Poriadne opláchnite!
Rovnako vyčistíte aj plechy na muffiny.
Tento spôsob nepoužívajte na teflónový riad!
Na čistenie pripálenín z hliníkových riadov použite tri lyžice zubnej pasty, ktoré rozpustíte v litri teplej vody a necháte pôsobiť 15 minút.
Smaltované nádoby od pripálených zvyškov jedla očistíte troma lyžicami jedlej sódy, ktoré zalejete litrom vody. Priveďte do varu, nechajte variť 15 – 20 minút a nechajte vychladnúť.