Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Grilovať mäso bez marinády je pre vyznávačov BBQ takmer smrteľný hriech. Pravda, ak nevravíme o milovníkoch nefalšovaných steakov, ktorí majú steak najradšej samotný. Marinády nielenže dajú mäsu svoju charakteristickú chuť podľa surovín, z ktorých sú vyrobené, ale aj dokážu zmeniť štruktúru mäsa. Výsledkom potom môže byť krehké a chrumkavé mäso, aké ste ešte nejedli.
Príprava domácej marinády je jednoduchá. Všetky ingrediencie zmiešajte, aby sa dobre prepojili.
Základom každej dobrej marinády sú tri prísady. Prečítajte si, ktoré to sú.
Zvyšky marinád nevyhadzujte! Prelejte ich do zaváracieho pohára, dajte do mrazničky a keď zamrznú, pohár zatvorte. Dobre poslúžia aj uzatvárateľné igelitové vrecká.
Možno máte v zásobe svoje obľúbené marinády z Tesca, no verte nám, že stojí za to vyskúšať aj niektorú z tých, ktoré sa preslávili vo svojej domovine natoľko, že spolu s gurmánskymi turistami prekročili jej hranice a rozšírili sa po celom svete.
Sladkokyslá marináda
Čínska marináda najlepšie pristane kuraciemu mäsu.
Potrebujete:
1/4 očisteného ananásu
šťavu z 1/2 citróna
4 PL sójovej omáčky
2 PL olivového oleja
1 PL kokosového alebo trstinového cukru
1/2 PL strúhaného zázvoru
1/2 ČL sušeného cesnaku
Thajská karí marináda
V chladných dňoch vás zahreje bravčovina alebo kuracina v tejto marináde.
125 ml kokosového mlieka
1,5 PL karí pasty
1,5 PL rybej omáčky
1 ČL trstinového cukru
štipka sušeného čili
Teriyaki marináda
Ázijské trio zavŕši marináda z Japonska, ktorá je najlepšia na lososa. Teriyaki marinádu si môžete kúpiť v Tescu ale pripravíte ju aj jednoducho doma.
Potrebujete:
125 ml sójovej omáčky
2 PL bieleho vínneho octu
1 PL trstinového cukru
1 PL nastrúhaného zázvoru
Bylinková marináda
Marinádu zo slnečnej Sicílie odporúčame skúsiť na ryby.
Potrebujete:
3 PL olivového oleja
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL rozmarínu
1 ČL tymianu
0,5 ČL papriky
mleté čierne korenie
Grécka marináda
Na slnku pri mori ešte chvíľu zostaneme. Marináda z grécka ochutí kuracie aj bravčové mäso.
Náš tip: Primiešajte trochu z nej do mletého mäsa na grilovanie!
Potrebujete:
100 ml olivového oleja Tesco Finest
2 pretlačené strúčiky cesnaku
2 PL horčice
2 PL gréckeho jogurtu
1 PL medu
1 ČL tymianu
1 ČL oregana
1 ČL petržlenovej vňate
1 ČL citrónovej šťavy
Mexická marináda
Máte pocit, že to bude ostré? Bude! A najlepšie s bravčovým mäsom.
Potrebujete:
5 PL olivového oleja
šťavu z 1 limetky
2 prepasírované strúčiky cesnaku
5 PL nasekanej koriandrovej vňate
1 ČL sušených čili papričiek (kto si trúfa, môže dať viac)
1/2 ČL rasce
1/2 ČL soli
1/4 ČL korenia
Chimichurri marináda
Marináda s týmto exotickým názvom pochádza z Argentíny. Nie je to náhoda, pretože z Argentíny sú aj tie najlepšie hovädzie steaky. Práve na ne je chimichurri určená.
Potrebujete:
2 PL extra panenského oleja Tesco Finest
4 PL červeného vínneho octu
1 ČL sušeného alebo čerstvého koriandra
1 ČL sušenej alebo čerstvej petržlenovej vňate
1 ČL rasce
Medovo-horčicová marináda
Francúzi si na dobré jedlo potrpia. Dajte namiesto obyčajnej horčice dijonskú a použite marinádu na kura alebo bravčové.
2 PL panenského olivového oleja Tesco Finest
2 PL kremžskej horčice
2 PL medu
Naša ponuka sa ešte nekončí! Skúste ďalších 12 receptov na najlepšie marinády na mäso aj zeleninu!