Tipy a rady Letné bylinky a jedlé kvety

Ponúka nám nekonečné možnosti, ako si spestriť bylinkami a jedlými kvetmi jedálny lístok, dochutiť jedlo a v neposlednom rade spraviť niečo pre svoje zdravie. Príroda je lekáreň, ktorá má otvorené dvere pre všetkých, a za to, čo ponúka, nežiada peniaze. Iba trochu úcty a starostlivosti.  

Letné jedlé kvety

BAZA ČIERNA

Využijete z nej kvet. Neuveriteľne komplexná rastlinka obsahujúca vitamíny C, A a mnoho vitamínov B (B1, B2...). Na začiatku leta voňavo kvitne a kvety sa neskôr zmenia na strapce plné lesklých čiernych bobúľ.

RUMANČEK PRAVÝ

Rumančekový čaj už celé generácie využívajú ako prostriedok na upokojenie nervov, odvar z neho na naparovanie a čistenie rán. V súčasnosti sa  stali hitom v kuchyni jeho kvety, ktoré sa začali využívať na konzumáciu. Žiarivo žltý stred chutí po jablkách.

POTOČNICA LEKÁRSKA

Má biele kvety rastúce vo zväzkoch. Kvitne od apríla do septembra a nájdete ju v blízkosti riek a potokov. Kvety sú jedlé a majú mierne horkastú, niekedy až orieškovú chuť. Výborné sú v šalátoch.  

KVETY PAŽÍTKY A CESNAKU

Kvitnú od mája do augusta a okrem včiel si na nich môžu pochutiť aj ľudia. Zafarbené sú do fialova a využitie nájdu ako voňavá ingrediencia do polievok, rizota a do cestovín.


UPOZORNENIE:

Bylinky by sa nemali užívať v nadmernom množstve a dlhodobo. Viac informácií nájdete v kvalitnom herbári.

LETNÉ BYLINKY

ROZMARÍN LEKÁRSKY

Vyzerá zaujímavo, krásne vonia, je obľúbený ako okrasná rastlina. V južnej Európe a v Stredomorí sa používa ako korenina, v neposlednom rade aj ako liek. Zvyšuje koncentráciu a bdelosť, stimuluje mozog, dodáva energiu a posilňuje krvný obeh. Má močopudné účinky, je významnou liečivou bylinkou pri problémoch s močovými cestami. Kvitne modrofialovo v lete i na jeseň.

BAZALKA

Silno aromatická bylinka, v talianskej kuchyni jedna z najobľúbenejších. Obsahuje množstvo esenciálnych olejov, vitamíny A a C. Zaberá pri nadúvaní a zápche, výborne čistí črevá. V záhradách sa pestuje ako jednoročná rastlinka a dopestujete ju aj vnútri v kvetináčoch. Miluje svetlo, slnko, teplo a dostatok vlahy.

ŠALVIA LEKÁRSKA

Dá sa použiť aj ako korenie, ale oveľa viac sa využíva v liečiteľstve. Vďaka látkam, ktoré sa v nej nachádzajú, sa používa na lepšie fungovanie dýchacích ciest, zvyšuje prirodzenú a celkovú obranyschopnosť organizmu. Pomáha pri nachladnutí, zápaloch hrdla, chrípke i astme. Zmierňuje nadmerné potenie a ženám pomáha vyrovnávať hladinu hormónov v prechode. Používa sa aj na obklady, pretože má hojivé účinky na kožu. Nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy. Listy sa zberajú tesne pred kvitnutím od mája do júla.

MÄTA PIEPORNÁ

Širokospektrálna bylinka s bohatým využitím. Už naše babičky ju používali pri bolestiach hrdla a nachladnutí, pri hnačkách, kolikách a bolestivej menštruácii, ako aj pri bolesti hlavy či migréne. Na vonkajšie použitie môžete po nej siahnuť vo forme odvaru na vyrážky a podráždenú začervenanú kožu. Dopestovať si ju môžete v záhradke alebo v kvetináčoch. Kvitne od júna do septembra.

TYMIAN

Už od dávnych čias sa používa proti bronchitíde, na zapálené hrdlo i priedušky, rozpúšťa hlieny, upokojuje hrtan a hlasivky. Osviežuje dych, je neoddeliteľnou zložkou ústnych vôd. Používa sa aj v kuchyni ako dochucovadlo na mäso, hydinu i ryby, prípadne na prevoňanie do nápojov. Z tejto rastlinky využijete listy aj kvety a nájdete ju v plnej kráse od mája do septembra.


Bylinky, záhradné i lesné rastlinky môžete použiť na milión rôznych spôsobov. Prinášame vám niekoľko dobrých nápadov ako na to.

Tipy, ako spracovať bylinky

  • do šalátov a cestovinových pokrmov
  • ako vysmážané jedlo (kvety bazy)
  • k mäsu a rybám
  • do polievok a hustých omáčok
  • sirupy
  • džemy
  • dezerty
  • čaje
  • tinktúry


Jarné závitky s jedlými kvetmi

 Čas prípravy: 40 min.
 Počet porcií: 6 (12 kusov)

  • 12 kusov ryžového papiera
  • 250 g vlasových ryžových rezancov
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 1 červená paprika
  • 1 avokádo
  • 1 mrkva
  • 1 uhorka
  • 100 g červenej surovej kapusty
  • 2 mladé cibule
  • pol hrnčeka čerstvej mäty
  • pol hrnčeka čerstvej bazalky
  • 36 kusov jedlých kvetov
  • štipka soli

Omáčka:

  • 80 g arašidového masla
  • 2 polievkové lyžice ryžového octu
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice vody
  1. Vodu v hrnci privedieme do varu, pridáme ryžové rezance a varíme 4 minúty domäkka. Rezance scedíme, osolíme a pridáme 1 polievkovú lyžicu sezamového oleja. Všetko poriadne premiešame a odložíme nabok.
  2. Papriku, avokádo, mrkvu, uhorku, červenú kapustu a cibuľu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Odložíme nabok.
  3. Pripravíme si omáčku. V miske zmiešame arašidové maslo, ryžový ocot, sójovú omáčku, med, sezamový olej, vodu a pretlačený očistený cesnak. Zamiešame a odložíme nabok.
  4. Do hlbokého taniera nalejeme vodu. Asi na 20 sekúnd v ňom necháme namočiť plát ryžového papiera, aby sa dal ohýbať. Potom ho vyberieme, položíme na tanier a naplníme. Začneme s tromi kusmi jedlých kvetov a zeleninou, ktoré položíme na spodnú tretinu kruhu. Pridáme rezance, mätu a bazalku a pokvapkáme omáčkou. Potom všetko zabalíme do rolky. Postup zopakujeme pri každom z 12 závitkov.
  5. Ihneď podávame.

Letné bylinky a jedlé kvety

Bazalkový sirup

 Čas prípravy: 45 min.
 Počet porcií: 10

  • 250 ml vody
  • 200 g cukru
  • 25 g čerstvých bazalkových lístkov
  1. V hrnci zmiešame vodu, cukor a bazalkové lístky. Privedieme do varu a varíme 10 minút na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Sporák vypneme a necháme ešte 30 minút odstáť.
  3. Následne sirup scedíme a nalejeme do uzatvárateľnej nádoby.
  4. Skladujeme v chladničke, spotrebujeme do 2 mesiacov. Môžeme použiť na prípravu limonád.
Vytlačiť stránku
Zdielať článok