Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Ponúka nám nekonečné možnosti, ako si spestriť bylinkami a jedlými kvetmi jedálny lístok, dochutiť jedlo a v neposlednom rade spraviť niečo pre svoje zdravie. Príroda je lekáreň, ktorá má otvorené dvere pre všetkých, a za to, čo ponúka, nežiada peniaze. Iba trochu úcty a starostlivosti.
Letné jedlé kvety
BAZA ČIERNA
Využijete z nej kvet. Neuveriteľne komplexná rastlinka obsahujúca vitamíny C, A a mnoho vitamínov B (B1, B2...). Na začiatku leta voňavo kvitne a kvety sa neskôr zmenia na strapce plné lesklých čiernych bobúľ.
RUMANČEK PRAVÝ
Rumančekový čaj už celé generácie využívajú ako prostriedok na upokojenie nervov, odvar z neho na naparovanie a čistenie rán. V súčasnosti sa stali hitom v kuchyni jeho kvety, ktoré sa začali využívať na konzumáciu. Žiarivo žltý stred chutí po jablkách.
POTOČNICA LEKÁRSKA
Má biele kvety rastúce vo zväzkoch. Kvitne od apríla do septembra a nájdete ju v blízkosti riek a potokov. Kvety sú jedlé a majú mierne horkastú, niekedy až orieškovú chuť. Výborné sú v šalátoch.
KVETY PAŽÍTKY A CESNAKU
Kvitnú od mája do augusta a okrem včiel si na nich môžu pochutiť aj ľudia. Zafarbené sú do fialova a využitie nájdu ako voňavá ingrediencia do polievok, rizota a do cestovín.
UPOZORNENIE:
Bylinky by sa nemali užívať v nadmernom množstve a dlhodobo. Viac informácií nájdete v kvalitnom herbári.
ROZMARÍN LEKÁRSKY
Vyzerá zaujímavo, krásne vonia, je obľúbený ako okrasná rastlina. V južnej Európe a v Stredomorí sa používa ako korenina, v neposlednom rade aj ako liek. Zvyšuje koncentráciu a bdelosť, stimuluje mozog, dodáva energiu a posilňuje krvný obeh. Má močopudné účinky, je významnou liečivou bylinkou pri problémoch s močovými cestami. Kvitne modrofialovo v lete i na jeseň.
BAZALKA
Silno aromatická bylinka, v talianskej kuchyni jedna z najobľúbenejších. Obsahuje množstvo esenciálnych olejov, vitamíny A a C. Zaberá pri nadúvaní a zápche, výborne čistí črevá. V záhradách sa pestuje ako jednoročná rastlinka a dopestujete ju aj vnútri v kvetináčoch. Miluje svetlo, slnko, teplo a dostatok vlahy.
ŠALVIA LEKÁRSKA
Dá sa použiť aj ako korenie, ale oveľa viac sa využíva v liečiteľstve. Vďaka látkam, ktoré sa v nej nachádzajú, sa používa na lepšie fungovanie dýchacích ciest, zvyšuje prirodzenú a celkovú obranyschopnosť organizmu. Pomáha pri nachladnutí, zápaloch hrdla, chrípke i astme. Zmierňuje nadmerné potenie a ženám pomáha vyrovnávať hladinu hormónov v prechode. Používa sa aj na obklady, pretože má hojivé účinky na kožu. Nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy. Listy sa zberajú tesne pred kvitnutím od mája do júla.
MÄTA PIEPORNÁ
Širokospektrálna bylinka s bohatým využitím. Už naše babičky ju používali pri bolestiach hrdla a nachladnutí, pri hnačkách, kolikách a bolestivej menštruácii, ako aj pri bolesti hlavy či migréne. Na vonkajšie použitie môžete po nej siahnuť vo forme odvaru na vyrážky a podráždenú začervenanú kožu. Dopestovať si ju môžete v záhradke alebo v kvetináčoch. Kvitne od júna do septembra.
TYMIAN
Už od dávnych čias sa používa proti bronchitíde, na zapálené hrdlo i priedušky, rozpúšťa hlieny, upokojuje hrtan a hlasivky. Osviežuje dych, je neoddeliteľnou zložkou ústnych vôd. Používa sa aj v kuchyni ako dochucovadlo na mäso, hydinu i ryby, prípadne na prevoňanie do nápojov. Z tejto rastlinky využijete listy aj kvety a nájdete ju v plnej kráse od mája do septembra.
Bylinky, záhradné i lesné rastlinky môžete použiť na milión rôznych spôsobov. Prinášame vám niekoľko dobrých nápadov ako na to.
Tipy, ako spracovať bylinky
Jarné závitky s jedlými kvetmi
Čas prípravy: 40 min.
Počet porcií: 6 (12 kusov)
Omáčka:
Bazalkový sirup
Čas prípravy: 45 min.
Počet porcií: 10