Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Bez nožov, misiek, dosiek, hrncov a panvíc sa nezaobíde žiaden kuchár, ani ten príležitostný. Na prvý pohľad sa zdá, že je jedno, či varíte v kastróle alebo v hlbokej panvici. Keď ale spoznáte rozdiely medzi hrncami a panvicami, či už tvarové alebo materiálové, zistíte, že variť sa dá aj efektívnejšie a pohodlnejšie. Pozrime sa teda najskôr na ne z hľadiska funkcie.
Hrniec je nádoba s vysokými stenami, ktoré smerujú kolmo hore a distribuujú teplo rovnomerne do celej kvapaliny, teda nielen na dne. Na protiľahlých stranách stien má hrniec rukoväte, „uši“. Hrnce sa používajú na varenie polievok, omáčok, cestovín a ďalších jedál, varených s väčším objemom tekutiny.
Kastról je plytší hrniec. V ňom varte menšie porcie jedál, ryžu, zemiaky, dusené mäso.
Panvice sú plytké, ich steny môžu smerovať rovno hore ako pri hrncoch, no môžu byť aj šikmé pod miernym uhlom. Panvice majú spravidla jednu dlhšiu rukoväť, niekedy môžu mať aj na protiľahlej strane „ucho“. Rukoväť je k panvici buď napevno pripevnená, alebo odnímateľná. Panvicu s odnímateľnou rukoväťou teda môžete využiť aj ako pekáč. Panvice sú ideálne na smaženie mäsa, omeliet, palaciniek, opekanie, ale aj dusenie. V hlbokej panvici dokonca uvaríte aj polievku.
Základná výbava každej kuchyne by mala obsahovať:
Funkciu hrncov a panvíc máme za sebou. Teraz si preberieme klady a zápory jednotlivých materiálov.
Nerezový riad je odolný, trvácny a môžete ho umývať v umývačke. Nevýhodou nerezových riadov je slabší prenos tepla, čo sa odzrkadľuje na dlhšej príprave. Odporúčame vám siahnuť po kvalitnejších riadoch, kvôli ktorým síce načriete hlbšie do peňaženky, ale vydržia vám tak dlho, že na nich budete variť ešte aj vnúčatám.
Medené riady perfektne vedú teplo a na začiatku krásne vyzerajú. Čisto medený riad však reaguje s alkalickými a kyslými potravinami, ktoré môžu mať kovovú príchuť. Medený riad do umývačky nedávajte a pravidelne ho leštite. Keď vám však meď v kuchyni učarovala a nechcete sa jej vzdať napriek zvýšenej starostlivosti, zvoľte medené hrnce s nerezovou alebo cínovou úpravou. Získate tak vynikajúcu tepelnú vodivosť s odolnosťou voči vplyvom potravín.
Ľahké, cenovo dostupné a s výbornou tepelnou vodivosťou sú riady z hliníka. Na druhej strane sa ľahko poškriabu a zdeformujú, pretože hliník je ľahký, a tiež reaguje s potravinami, takže sa môže stať, že vaša paradajková omáčka bude chutiť kovovo. S čisto hliníkovým riadom sa rozlúčte hneď teraz, keď pre nič iné, tak zo zdravotných dôvodov a zadovážte si radšej smaltovaný riad, kde je eloxovaný hliník, ktorý tiež dokonale vedie teplo, je odolný voči poškriabaniu a zdravotne nezávadný.
Liatinové hrnce a panvice sú ťažké, prirodzene nelepivé, odolné, teplo vedú rovnomerne a dlho ho udržia. Preto sú ideálne na dlhé varenie pri nižších teplotách, napríklad na dusenie alebo zapekanie. Slabšou stránkou liatinových hrncov je dlhšia doba zahriatia, náročnejšie čistenie a tiež nie sú vhodné na varenie kyslých potravín. Výhod liatiny sa nemusíte vzdať, ak namiesto čistej zvolíte smaltovanú liatinu.
Teflon, označovaný aj ako PTFE, čiže polytetrafluóretylén, sa na hrnce a panvice dostal pre svoju odolnosť voči agresívnym látkam, nepriľnavému a dobre kĺžucemu povrchu. Teflon je teda iba ochranná vrstva na základnom materiáli. Je odolný voči kyselinám, zásadám, alkoholom, vysokej teplote, akurát iný kov mu nerobí dobre. Preto pri varení v teflonových riadoch nepoužívajte kovové obracačky, nožík ani vidličky.
Varenie na indukčnej doske je najrýchlejšie. Využíva magnetizmus, ktorý zohrieva iba indukčný hrniec a nie materiály naokolo, takže nedochádza k tepelným stratám. Indukčný hrniec môžete použiť aj na „obyčajné“ varenie na plyne, sklokeramike alebo elektrine, ale na indukčnej doske navaríte len v hrncoch s feromagnetickým dnom. Či je aj ten váš taký, zistíte ľahko – ak udrží magnet, bude fungovať aj na indukcii.
Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek materiál, kupujte si hrnce a panvice u overených obchodníkov a kvalitných značiek. Zo sortimentu výrobkov si vyberiete ten svoj, ktorý vám padne do ruky aj do oka, vydrží dlhšie než vaša kuchyňa, a ak by sa predsa len niečo pokazilo, máte to kde reklamovať.