Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Skúste pri najbližšej grilovačke nahradiť šťavnatý kus mäsa zeleninou. Jedna je vhodná na gril, ďalšia na špíz, do alobalu či do pahreby. Aj vďaka šupke, ktorú väčšina druhov zeleniny má, sa so zeleninou dá experimentovať viac ako s mäsom. Zistite, ako čo najchutnejšie pripraviť grilovanú zeleninu!
Cuketa a baklažán
Pred grilovaním cuketu aj baklažán posoľte a nechajte 15 minút odstáť. Zbavíte ich tak prebytočnej vody a baklažán aj horkosti. Potom osušte a premiešajte v zmesi olivového oleja a byliniek. Nechajte odstáť aspoň pol hodiny. Čas grilovania: asi 2 minúty, podľa hrúbky plátkov
Špargľa
Máte chuť na niečo chrumkavé? Ugrilujte si špargľu! Očistite ju, potrite troškou oleja, posoľte, okoreňte bylinkami a grilujte.
Čas grilovania: približne 5 minút z každej strany.
Hríby, paprika
Hríby a papriky sú perfektné na špízy. Dôkladne ich umyte a ponapichujte medzi ostatnú farebnú zeleninu. Hríby napichujte na výšku, efekt bude ešte krajší.
Čas grilovania: 2 – 5 minút, podľa hrúbky plátkov, resp. hríbov.
Kukurica, karfiol
Jemne opečená, posolená a potretá maslom nenechá chladným ani toho najväčšieho gurmána. Podobne pripravíte aj karfiol, len ho predtým narežte na asi centimeter hrubé rezy.
Čas grilovania: Kukuricu aj karfiol grilujte z každej strany po asi 4 – 5 minútach.
Zemiaky
Zemiaky patria ku grilovacej klasike. Pre rýchlejšie ugrilovanie ich nakrájajte na tenké plátky, alebo zabaľte do alobalu.
Čas grilovania: asi 5 minút z každej strany.
Paradajky
Aj paradajky môžete grilovať. Prekrojte ich na polovicu, dužinu posypte bazalkou a pokvapkajte olivovým olejom.
Čas grilovania: 5 – 10 minút.
Grilovaný syr
Zo syrov sú vhodné na gril takmer všetky, okrem tavených. Na pultoch už nájdete syry pripravené priamo na gril, aj s omáčkou.
Čas grilovania: asi 7 minút z každej strany.
Grilovaný chlieb a pečivo
Chlieb a pečivo patria na gril rovnako. Dovolíme si tvrdiť, že ide priam o nevyhnutnosť. Viete si predstaviť niečo dokonalejšie?
Grilované ovocie
Z grilu podávajte aj dezert! Za grilovaný ananás so zmrzlinou, banán, jablká či hrušky so škoricou a medom vás budú vaši hostia na rukách nosiť. Ovocie najprv nakrájajte na plátky a tak grilujte.
Čas grilovania: asi 5 minút z každej strany.
Grilovaná bageta
Dokonalou prílohou ku grilovanej zelenine, syru aj mäsu je na grile opečené pečivo či chlieb. Pokvapkajte ho olivovým olejom a posypte čerstvými bylinkami.