Tipy a rady Grécka kuchyňa: Ochutnajte typické grécke jedlá

Grécka kuchyňa patrí do stredomorského regiónu spolu so španielskou alebo talianskou. V mnohom sú preto všetky podobné, no predsa má každá svoje špecifické jedlá a chute. V gréckych jedlách cítiť vplyv Balkánu a základnými surovinami, ktoré sa v kuchyni používajú, sú olivový olej a olivy.


Základ gréckej kuchyne

Veľmi dôležitou súčasťou pri príprave gréckeho jedla je zelenina – rajčiny, paprika, cuketa, baklažán a mnoho ďalších. Ale nechýba ani mäso, najmä jahňacie a ovčie. A na syroch si tu tiež pochutnáte. Gréci s obľubou používajú kozí a ovčí syr do šalátov, cestovín, k mäsu a iným jedlám. Určite poznáte syr feta, ktorý si aj u nás našiel cestu do zeleninových šalátov. Syr feta nesmie chýbať ani v pravom gréckom šaláte. Skúste si ho pripraviť doma aj vy, je to jednoduché.


Ako pripraviť grécky šalát? Chce to čerstvú zeleninu

Recept na grécky šalát je jednoduchý. Aby ste si aj doma mohli pochutnať na dokonalom gréckom šaláte, neobídete sa bez čerstvej šťavnatej zeleniny. Navyše pri jeho príprave nemusíte použiť soľ, keďže feta syr je slaný sám osebe.

Grécky šalát – recept

Čo budete potrebovať:

  • 3 stredné rajčiny,
  • 1 uhorku,
  • 1 červenú papriku,
  • 1 červenú cibuľu,
  • čierne olivy,
  • 100 ml olivového oleja,
  • syr feta,
  • oregano,
  • vínny ocot a soľ na dochutenie.

Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, cibuľu na polmesiačiky. Olivy môžete prekrojiť na polovicu alebo ich nechať vcelku a v miske ich prelejte troškou olivového oleja. Zeleninu zmiešajte vo väčšej miske a pridajte syr nakrájaný na kocky a oregano (1 vetvičku čerstvého alebo 2 lyžičky sušeného). Podľa chuti si každý môže šalát dochutiť vínnym octom a soľou.

Okrem syra feta je v Grécku často používaný aj syr halloumi. Ten zažiari na každom grilovaní. A vegetariáni vám zaňho poďakujú. Skúste napríklad grilovaný halloumi s figami.

Zabúdať však nesmieme ani na ryby a morské plody. Grécko ako prímorský štát ich vo svojich jedlách využíva vo veľkom. A aj keď čerstvé sú najlepšie, rôzne druhy rýb a morských plodov zoženiete aj v našich obchodoch vo skvelej kvalite.

Typické grécke jedlá, ktoré stoja za to

Grécko má vo svojom repertoári jedál veľmi široký výber. Medzi tie typicky grécke patrí napríklad grécka musaka, kofta alebo souvlaki či tzatziki.

Musaka je náročnejšia na prípravu

Grécka musaka je typickým predstaviteľom netradičných chuťových kombinácií. Nájdete v nej rajčiny, baklažán, mleté mäso a škoricu. Na prípravu je však časovo náročná a zaberie vám asi pol dňa, no výsledok stojí za to. Dajte si záležať aj na použití kvalitného vína.

Ako pripraviť grécku musaku?

Základom receptu na grécku musaku je mleté mäso (hovädzie alebo mix). Ďalej potrebujete pár stredne veľkých baklažánov, zemiaky, veľké rajčiny, cibuľu, maslo, pohárik červeného vína, olivový olej a škoricu. Budete potrebovať aj veľa hrncov (na zeleninu, bešamel, mäsovú zmes) a panvicu na opečenie baklažánu.

Ako sa robí bešamel?

Pre mnohých je často strašiakom práve recept na bešamel. Je potrebné rozpustiť prepustené maslo, doň zamiešať múku a miešať do hladka až do chvíle, kým nezačne zlatnúť. Do hrnca pridajte horúce mlieko a miešajte, aby v bešameli neboli hrudky. Do takto pripraveného bešamelu ešte zamiešajte žĺtky a nastrúhaný syr. Dochuťte soľou a troškou muškátového orieška.

Ingrediencie na musaku sa nakoniec navrstvia do zapekacej misy a zalejú bešamelom. Musaka sa pečie asi 45 minút, aby bolo všetko dôkladne prepečené. Najviac času tak zaberú najmä prípravy – opekaný baklažán musíte pred tým, než ho dáte na panvicu, nechať „vypotiť“, z rajčín, mletého mäsa a škorice sa pripraví mäsová zmes, zemiaky je nutné predvariť.

Dolmades – jedlo predávané z generácie na generáciu

Dolmades je presne tým jedlom, ktorého recept má každá rodina vlastný a odovzdáva si ho z generácie na generáciu. Ide o zmes ryže, píniových orieškov a byliniek ako petržlen, kôpor, mäta a čierne korenie, zabalenú v listoch viniča. Tradične sa podáva s citrónovou omáčkou ako predjedlo.

Souvlaki alebo špíz s bravčovým mäsom

Souvlaki isto poznáte. Sú to vlastne špízy s bravčovým mäsom. Mäso sa marinuje v olivovom oleji, vínnom octe a bylinkách. Najčastejšie k nemu dostanete omáčku tzatziki, do ktorej sa potom mäso namáča.

Tradičná grécka omáčka tzatziki

Tzatziki je tradičná grécka omáčka, ktorú môžete podávať k mäsu, zelenine alebo len tak samotnú. Základ tvoria nastrúhané uhorky a grécky jogurt. Všetko je dochutené korením, mätou a kôprom.

Recept na tzatziki

Na prípravu pravej gréckej omáčky tzatziki budete potrebovať:

  • 2 strúčiky cesnaku,
  • olivový olej,
  • šalátovú uhorku,
  • lyžičku citrónovej šťavy,
  • 350 g gréckeho jogurtu,
  • lyžicu najemno nasekaného kôpru,
  • soľ a korenie.

Uhorku olúpte a nastrúhajte na drobno. Do misky dajte grécky jogurt, pridajte citrónovú šťavu, olivový olej (asi 3 lyžice) a zamiešajte. Do jogurtu pridajte pretlačený cesnak. Z uhoriek vytlačte vodu a pridajte ich k jogurtu spolu s kôprom, soľou a korením. Primiešať môžete aj najemno nasekanú mätu. Pred podávaním nechajte tzatziki aspoň hodinku v chladničke odležať.

Fazuľová polievka fasolatha

Fasolatha nie je veľmi známe jedlo, no je výborné. Je to jednoduchá fazuľová polievka, ktorá sa pripravuje z bielej fazule, rajčín a cibule, mrkvy či zeleru. Väčšinou je dochutená bylinkami ako tymian alebo bobkový list.

Baklava je sladká, ale dokonalá

Ak ste niekedy boli v Grécku, určite ste ochutnali aj preslávený grécky zákusok baklava. Je to koláč z niekoľkých vrstiev lístkového cesta so zmesou orechov (mandle, pistácie a vlašské orechy) so sladkým medom alebo sirupom. Pre niekoho je to dokonalý dezert, no zvykne byť veľmi sladký, čo nie je pre každého.

Keftethes ako ideálny rodinný obed

Keftethes sú vynikajúce mäsové guľky v rajčinovej omáčke. Pochutia si na nich deti aj dospelí. Ideálne jedlo na veľký rodinný obed alebo večeru. Vezmite si k nim pita chlieb alebo čerstvé pečivo a namáčajte si ho do omáčky. Jesť keftethes môžete pokojne rovno z pekáča, len pozor, ak máte biele obrusy.

Grécka kofta

Kofta v gréckej kuchyni nesmie chýbať. Spravidla sa pripravuje z mletého mäsa. Je podobná našim mäsovým guľkám. Základ sa skladá, okrem mäsa, z cibule a korenia. Zamilujú si ju najmä deti, keďže sa veľmi často podáva na paličke a môžete ju jesť rukami. To, ako si pripraviť domácu koftu, zistíte nižšie.

Vychutnajte si pravú grécku kávu

Kaviarničky a vôňa kávy sa v Grécku nachádzajú na každom kroku. Gréci si veľmi radi zájdu do svojej obľúbenej kaviarničky a posedia s priateľmi, pozorujú okolie alebo si prečítajú noviny či knihu. Káva je jednoducho súčasťou gréckej kultúry a každodenného života.

Aká káva sa hodí na prípravu gréckej kávy?

Na prípravu lahodnej kávy musíte mať jemne mleté kávové zrná. Káva sa potom varí s vodou a cukrom v tradičnej nádobke džezva. Musíte na to však mať trpezlivosť a aj určitú zručnosť. Predsa len nejde o rýchle vypitie kávy na povzbudenie, ale o rituál. V lete si na osvieženie doprajte ľadovú kávu frappé. Ako si pripraviť frappé u vás doma?

Jednoduchý recept na domáce frappé

Kávové osvieženie v podobe frappé si môžete urobiť aj doma. Stačí vám na to akákoľvek káva, voda, ľad, mlieko a podľa chuti cukor. Kávu pripravte ako obvykle a nechajte chvíľu vychladnúť. Potom ju spolu s mliekom, ľadom a cukrom zamiešajte v šejkri alebo v mixéri. Hotové frappé nalejte do vysokého pohára a užite si príjemný letný deň.

Grécka kofta s grilovaným pita chlebom a citrónovým dipom

Grécka kuchyňa: Ochutnajte typické grécke jedlá

Vytlačiť stránku
Zdielať článok