Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Podľa foodblogerky Lucie Grigovej z blogu Do poslednej omrvinky, je dôležitá otázka, či chceme konzumovať skutočne čerstvé potraviny alebo nám ide skôr o dlhodobé skladovanie. Teda či chceme uchovať čo najdlhšie čerstvé nejaké prebytky ovocia a zeleniny alebo veľké množstvo práve zozbieranej úrody. Ak chceme jesť skutočne čerstvé ovocie a zeleninu, také je najlepšie skonzumovať ihneď. Čím dlhšie sú totiž odtrhnuté, tým väčšie sú straty vitamínov a prospešných látok.
„Nie každé ovocie a zelenina sú vhodné na dlhodobé skladovanie. Z ovocia môžeme dlhodobo skladovať napríklad jablká, na to je však najlepšie mať doma pivnicu. Zo zeleniny ide o druhy s tvrdou šupkou a dužinou, teda napríklad tekvice a koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler alebo zemiaky. Dlhodobé skladovanie tejto zeleniny však tiež vyžaduje podmienky, ktoré nemá vytvorená každá domácnosť, pretože na ich dlhodobé skladovanie je ideálna práve pivnica. Ak chceme nejaké ovocie a zeleninu skladovať dlhodobo, potom d'alšími možnosťami sú konzervovanie, mrazenie, nakladanie, sušenie alebo skvášanie,“ delí sa s nami o svoje tipy Lucia.
Pozor na prezreté ovocie
Najrýchlejšie sa podľa nej kazí ovocie a zelenina v plnej zrelosti, teda prezreté ovocie. „Z ovocia sú to určite mäkké druhy ovocia resp. ovocie s vysokým podielom vody, ako napríklad bobuľové ovocie, jahody, maliny, ďalej zrelé broskyne, marhule, slivky, čerešne či banány. Zo zeleniny zas napríklad brokolica, cukety, baklažány, paradajky, listová zelenina. Čím tvrdšia zelenina a nižší obsah vody, tým dlhšie by mala vydržať,“ hovorí. „Treba si však uvedomiť, že aj nesprávnym skladovaním môžeme predčasne vyvolať to, že nejaká potravina začne hniť alebo plesnivieť, hoci by mala v skutočnosti vydržať dlhšie. Preto ak cibuľu skladujeme v chladničke, určite nevydrží tak dlho ako v špajzi, kde sú pre ňu oveľa lepšie podmienky na skladovanie,“ dodáva.
Viete, ako dlho vydržia ovocie a zelenina čerstvé?
Takto vám vydrží zelenina a ovocie čerstvé
Päť skvelých nápadov, ako využiť zvyšky zeleniny
Nechce sa vám skladovať doma ovocie a zeleninu? Objednávajte si vždy čerstvé!
Kto šetrí potravinami, ten šetrí vlastnú peňaženku. Začnite aj vy!
Zdroj: doposlednejomrvinky.sk