Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Či už sa vám podarí ovocie, zeleninu a bylinky vypestovať doma, alebo si ich zakúpite v supermarkete od lokálnych dodávateľov, je dôležité vedieť ich, hoci len na pár dní, čo najkvalitnejšie uskladniť. Vďaka tomu dokážete zachovať nielen ich čerstvý vzhľad a chuť, ale aj čo najviac nutričných hodnôt. Nie každú potravinu je potrebné skladovať v chladničke, niektorým to dokonca môže uškodiť. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako skladovať ovocie, zeleninu a bylinky tak, aby sme predĺžili ich prirodzenú životnosť a záruku. Zistite tiež, ktoré z nich sa majú rady a ktoré nie, a či pri skladovaní obľubujú skôr vertikálnu alebo horizontálnu polohu.
Už len tieto 3 základné pravidlá vám pomôžu udržať ovocie či zeleninu čerstvé:
Nielen ľudia, ale aj bylinky majú svoje preferencie. Už len pri samotnom vysádzaní byliniek kladieme dôraz na to, kde ktoré bylinky v špirále posadiť. Do najvyšších miest v špirále sadíme stredomorské bylinky a čím nižšie postupujeme, tým viac pridávame bylinky, ktoré namiesto suchého podnebia vyžadujú skôr vyššiu mieru vlhkosti. Kuchynským bylinkám sa darí práve vo vlhšom prostredí. Ale ako sa o ne postarať po zbere?
Niektoré druhy ovocia jednoducho potrebujú život na samotke. Je to preto, že vylučujú do ovzdušia etylén, ktorý urýchľuje proces dozrievania. Nehovoríme, že je to zlé, avšak je dôležité túto informáciu vedieť a zužitkovať ju v náš prospech.
Medzi najznámejšie „urýchlovače“ dozrievania patria:
Tieto druhy ovocia vám odporúčame umiestňovať buď samostatne, alebo v blízkosti ovocia, ktoré chcete aby rýchlejšie dozrelo. Dosiahnete to tak, že takýto „urýchľovač“ umiestnite spolu s nezrelými plodmi do hnedého papierového vrecúška a on si už s nezrelými juniormi poradí.
Niekto má rád chladničku, niekto nie. Tento užitočný zoznam si určite vytlačte a doma nalepte. Pokojne aj na chladničku.
Bez chladničky neprežijeme:
Vydržíme v chladničke aj týždeň:
2 týždne v chladničke? Žiadny problém:
A potom sú tu také druhy, ktoré je potrebné najskôr nechať dozrieť na kuchynskej linke (ale pozor, nie na priamom slnku) a po dozretí uložiť do chladničky.
2 – 4 dni následne v chladničke vydržia:
5 – 7 dní vydržia:
A čo ostatné ovocie? Prečítajte si našich 13 rád ako skladovať ovocie.
Sú skromní. Postačí im tma, sucho a chlad s dobrou ventiláciou. O kom hovoríme?
A ako je na tom chlieb? Je možné ho vôbec mraziť? Prezradíme vám tajomstvo, ako udržať chlieb dlhšie čerstvý.
Samostatnou kategóriou je koreňová zelenina, ktorá vyžaduje vysokú vlhkosť. Koreňová zelenina by sa mala skladovať v takej polohe, v akej rastie. Čiže, napr. mrkva či petržlen v polohe vertikálnej, umiestnené v pohári s koreňmi ponorenými vo vode. A by sa neskladovali v pohári s vodou, minimálne im prospeje, keď budú zabalené do vlhkej papierovej utierky, „na stojáka“ – ako kytica.
Nielen koreňová zelenina, ale aj korenie má svoje skladovacie pravidlá. Viete ako skladovať korenie, aby vydržalo dlho čerstvé?
Ak máte k dispozícii priestrannú pivnicu, skladujte koreňovú zeleninu v nej, zapichnutú v prepravkách s pieskom, tak ako to robievali naši starí rodičia. Napríklad taká mrkva vám takto vydrží aj viac ako pol roka. Nezabudnite však aj na kontrolu uskladnenia. Aj vo vlhkej pivnici vám môže piesok vyschnúť a s ním aj uskladnená zelenina. Občas je potrebné piesok pokropiť a skontrolovať stav zeleniny.
Zdroj: seriouseats.com, wikipedia.org