Tipy a rady Ako nakrájať cibuľu bez sĺz? Skúste týchto 5 trikov!

Pri plači nad krájaním cibule si možno ani neuvedomujete, akú zázračnú zeleninu máte práve v ruke. Cibuľa sa pri svojom porušení chráni pred ďalšími škodlivými vonkajšími účinkami, uvoľňuje látky určené na likvidáciu plesní a pôsobí ako antibiotikum. A nás sa snaží odradiť chemickou látkou propanethial s-oxidom, ktorý je bez zápachu, ale jeho dráždivé účinky sú o to silnejšie. Ako teda prekonať intenzitu cibule? Prezradíme vám niekoľko zaručených trikov.

Voda v ústach
Hoci sa tento trik môže zdať obstarožný a zvláštny, určite stojí za pokus. Nefunguje zázračne u každého, ale nám sa osvedčil.

Šup s ňou do vody!
Ošúpanú cibuľu namočte na chvíľu do vody, aby sa z nej uvoľnili dráždivé látky. Nie je to absolútne riešenie, ale výrazne ovplyvňuje dráždenie slizníc. Efekt zvýšite, ak cibuľu pred namočením prekrojíte na polovicu.

Zachlaďte ju
Ak ošúpanú cibuľu pred krájaním vložíte na štvrť hodiny do chladničky, zaručene nad ňou prelejte menej sĺz.

Horúca voda
Horúca voda dokáže zmeniť textúru cibule a tak zmierniť jej dráždivý účinok. Pokiaľ chcete cibuľu použiť, musíte ju ešte pred krájaním zahriať horúcou vodou.

Krájajte pod vodou
Odlišné prostredie výrazne oslabuje dráždivú intenzitu cibule. Slzám predídete, keď budete cibuľu krájať ponorenú v miske naplnenej vodou. Skúste niektorý z trikov pri príprave pravej francúzskej cibuľačky! Minula sa vám cibuľa? My vám ju privezieme!

Publikované: Pred viac ako 1 rokom
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
40 min.
Dezerty

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.