Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Vynovte ich a pripravte rodine napríklad celozrnný mazanec, po ktorom sa len tak zapráši.
Recept na veľkonočný špaldový mazanec
Hoci sa tento zdravý variant nutrične nevyrovná zelenine, semienkam či strukovinám, rozhodne vyhráva nad klasickým mazancom. Ten sa totiž skladá z bielej múky, cukru a stuženého tuku – takže rozhodne to nie je žiadna výhra.
Zohrejte ¼ mlieka, rozdrobte doňho droždie. Nechajte 10 minút odpočívať.
Medzitým preosejte špaldovú múku a roztopte maslo.
Do misy s preosiatou múkou pridajte všetky ostatné ingrediencie a vymieste. Ak bude cesto príliš tuhé, pridajte mlieko.
Cesto nechajte 1 až 2 hodiny odpočívať.
Po vykysnutí cesto ešte niekoľkokrát premieste v rukách, vďaka tomu bude nadýchanejšie. Vytvarujte mazanec.
Takto pripravený mazanec nechajte 30 minút na plechu odpočívať. Trúbu rozohrejte na 180 stupňov.
Mazanec pred vložením do trúby potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľovými plátkami. Pečte 40 minút.
Vedeli ste, že?
Predchodcom mazanca boli sladké kysnuté bochníčky, ktoré oslavovali bohyňu jari. Po prijatí kresťanstva tento zvyk pretrval a bochníčky sypané mandľami či hrozienkami rozdávali mnísi na Veľkú noc chudobným ľuďom.