Recepty Vanilkový cheesecake so sušenými marhuľami

Suroviny

Cheesecake základ:
maslo
maslové sušienky
pekáč (1 x 22 ,5 cm hrubý, okrúhly)
Cheesecake náplň:
smotanový syr
vajce (stredné)
kryštálový cukor
vanilkový extrakt
sušené marhule
kryštálový cukor (alebo med)
badián
klinček (celý)
½ vanilkového struku
Mascarpone krém:
smotana 30%
mascarpone
práškový cukor

Popis

Predhrejeme rúru na 150 °C. Rozdrvíme sušienky a roztopíme maslo, následne dáme roztopené maslo na sušienky a dôkladne premiešame. Zmes sušienok rovnomerne rozložíme na dno formy.

Roztlačíme syr, aby trocha zmäkkol. Pridáme vajíčka, cukor a vanilkovú esenciu a jemne premiešame, kým sa ingrediencie spoja. Zmes nalejeme na sušienkový základ a pečieme 20 – 25 minút, kým nie je zmes aj v strede upečená.

Pre prípravu marhuľovej polevy vložíme všetky ingrediencie do hrnca spolu so 150 ml vody, rýchlo privedieme do varu, potom znížime teplotu a necháme variť 15 minút. Zmes necháme vychladnúť; mala by byť podávaná pri izbovej teplote. Všetko vyššie uvedené môže byť pripravené v predstihu a zamrazené, poleva sa v prípade potreby jemne zohreje.

Na krém z mascarpone vyšľaháme smotanu, až kým sa nevytvorí hustá štruktúra. Primiešame mascarpone na zjemnenie a dáme ho na krém, pričom dávame pozor, aby sa nepremiešali. Pridáme a zamiešame práškový cukor. Rozdelíme vanilku na polovicu, odstránime semiačka z jednej polovice a pridáme ich do krému. Zvyšok vanilky sa môže skladovať v cukre, vďaka čomu získa vanilkovú chuť.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept