Recepty Teľacie stehno s marhuľovo-mätovou kôrkou podávané so zeleninou osmaženou na citrónovom masle

Suroviny

kg teľacieho stehna (Tesco Finest)
2 PL olivového oleja
3 jarné cibuľky
4 PL rasce
3 strúčiky cesnaku (ošúpané)
1 PL mletého koriandra
300 g sušených marhúľ
3 medy
1 hrsť mäty
1 PL soli (hrubozrnnej)
½ ČL mletého čierneho korenia
5 g dijonskej horčice
Zelenina na citrónovom masle:
½ póru (veľkého)
2 mrkvy (stredne veľké)
1 zeler (voňavý)
3 PL masla
1 citrón
125 ml bieleho vína
½ ČL soli
½ ČL mletého čierneho korenia
1 hrsť rozmarínu
2 petržleny (stredne veľké)

Postup

1

Teľacinu položíme na plech, ochutíme soľou a čiernym korením a polejeme lyžicou olivového oleja.

2

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme hodinu a 20 minút.

3

Medzitým osmažíme na oleji dozlata cibuľky nakrájané na kocky. Preložíme ich do misky. Pridáme rascu, koriander, med, cesnak, nadrobno nakrájané sušené marhule, olivový olej, nadrobno nakrájanú mätu, horčicu a miešame, kým nezískame hustú pastu.

4

Teľacinu opatrne vyberieme z rúry, potrieme ju pripravenou zmesou a znova vložíme do rúry piecť na 20 minút. Po vychladnutí nakrájame a podávame so zeleninou osmaženou na citrónovom masle.

5

Zeleninu pripravíme tak, že ju najprv oblanšírujeme. Vložíme ju na 4 minúty do vriacej vody a následne prelejeme studenou vodou. Potom ju preložíme na stredne rozpálenú panvicu s roztopeným maslom, pridáme soľ, čierne korenie, čerstvý rozmarín, citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru z polovice citróna a víno. Dusíme, kým sa víno nezredukuje.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept