Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Tekvice prepolíme, zbavíme semiačok, rozkrájame na menšie časti, ich vnútra potrieme olejom a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre domäkka približne hodinu. Malú časť tekvice (asi 350 g) vyberieme po 30 minútach a odložíme ju bokom – využitie nájde počas prípravy plnky a zdobenia. Necháme vychladnúť, vnútro tekvice vyškriabeme lyžičkou, dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Malo by nám vzniknúť približne 800 gramov pyré na palacinky, to si odložíme bokom.
Malú časť upečenej tekvice (asi 350 g) nakrájame na menšie kúsky a pridáme na rozohriatu panvicu spolu s javorovým sirupom. Za stáleho miešania necháme skaramelizovať asi 10 minút. Jednu tretinu skaramelizovanej tekvice si necháme na ozdobenie, zvyšok použijeme na vrstvenie torty.
Pripravíme si krém. Do misy dáme mascarpone, šľahačku a práškový cukor a všetko vyšľaháme pomocou kuchynského robota dotuha. Odložíme do chladničky.
Pripravíme si sirup. Hrozno umyjeme a asi 10 bobuliek si necháme na ozdobu. V hrnci privedieme do varu umyté bobuľky hrozna, cukor a vodu. Hrozno v hrnci popučíme. Znížime teplotu a varíme 12 minút alebo dovtedy, kým sa tekutina nezredukuje a mierne nezhustne. Precedíme ju do uzatvárateľnej nádoby a necháme vychladnúť.
Pripravíme si palacinky. Vo veľkej mise rozšľaháme vajcia. Pomocou sita preosejeme múku, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a pridáme k vajciam. Všetko premiešame. Pridáme cukor a soľ a opäť premiešame. Maslo rozpustíme a prelejeme do misy. Na záver pridáme tekvicové pyré, mlieko a vanilku a miešame, kým sa cesto nespojí a nebude hladké. Cesto ešte prelejeme cez sitko, aby sme odstránili všetky hrudky.
Rozohrejeme panvicu. Pridáme olej. Naberačkou naberieme cesto, nalejeme ho do panvice a tenkú palacinku pečieme asi 1 – 2 minúty z jednej strany. Potom ju otočíme a pečieme ďalších 30 sekúnd až 1 minútu z druhej strany, kým sa okraje palacinky nezačnú zdvíhať smerom od panvice. Opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto. Hotové palacinky si odložíme bokom.
Teraz poskladáme palacinkovú tortu. Krém, skaramelizovanú tekvicu a nasekané pistácie si rozdelíme na vrstvy. Prvú palacinku položíme na podnos a lyžicou nanesieme šľahačkový krém, poukladáme naň kúsky skaramelizovanej tekvice a posypeme nakrájanými pistáciami. Prikryjeme druhou palacinkou a postup opakujeme, až kým nespotrebujeme všetky palacinky.
Na poslednú palacinku natrieme zvyšok krému, ozdobíme tekvicou a bobuľkami hrozna. Takto pripravenú tortu dáme na 1 hodinu do chladničky. Pred podávaním ju posypeme nasekanými pistáciami a polejeme hroznovým sirupom.