Recepty Tekvicová palacinková torta

Suroviny

kg tekvice hokkaido
60 ml javorového sirupu
4 vajcia (Tesco čerstvé vajcia M)
185 g hladkej múky
2 ČL mletej škorice
1 čl zázvoru
½ ČL mletého muškátového orieška
70 g kryštálového cukru
1 štipka soli
70 g masla
500 ml mlieka
1 čl vanilkového extraktu
100 g pistácií (Tesco Pistácií jadier nesolených)
2 PL slnečnicového oleja (na praženie)
Krém:
250 g mascarpone
500 ml šlahačky (33 % Tesco šľahačkovej smotany)
2 PL práškového cukru
Hroznový sirup:
300 g bieleho hrozna (mix hrozna)
150 g kryštálového cukru
250 ml vody

Postup

1

Tekvice prepolíme, zbavíme semiačok, rozkrájame na menšie časti, ich vnútra potrieme olejom a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre domäkka približne hodinu. Malú časť tekvice (asi 350 g) vyberieme po 30 minútach a odložíme ju bokom – využitie nájde počas prípravy plnky a zdobenia. Necháme vychladnúť, vnútro tekvice vyškriabeme lyžičkou, dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Malo by nám vzniknúť približne 800 gramov pyré na palacinky, to si odložíme bokom.

2

Malú časť upečenej tekvice (asi 350 g) nakrájame na menšie kúsky a pridáme na rozohriatu panvicu spolu s javorovým sirupom. Za stáleho miešania necháme skaramelizovať asi 10 minút. Jednu tretinu skaramelizovanej tekvice si necháme na ozdobenie, zvyšok použijeme na vrstvenie torty.

3

Pripravíme si krém. Do misy dáme mascarpone, šľahačku a práškový cukor a všetko vyšľaháme pomocou kuchynského robota dotuha. Odložíme do chladničky.

4

Pripravíme si sirup. Hrozno umyjeme a asi 10 bobuliek si necháme na ozdobu. V hrnci privedieme do varu umyté bobuľky hrozna, cukor a vodu. Hrozno v hrnci popučíme. Znížime teplotu a varíme 12 minút alebo dovtedy, kým sa tekutina nezredukuje a mierne nezhustne. Precedíme ju do uzatvárateľnej nádoby a necháme vychladnúť.

5

Pripravíme si palacinky. Vo veľkej mise rozšľaháme vajcia. Pomocou sita preosejeme múku, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a pridáme k vajciam. Všetko premiešame. Pridáme cukor a soľ a opäť premiešame. Maslo rozpustíme a prelejeme do misy. Na záver pridáme tekvicové pyré, mlieko a vanilku a miešame, kým sa cesto nespojí a nebude hladké. Cesto ešte prelejeme cez sitko, aby sme odstránili všetky hrudky.

6

Rozohrejeme panvicu. Pridáme olej. Naberačkou naberieme cesto, nalejeme ho do panvice a tenkú palacinku pečieme asi 1 – 2 minúty z jednej strany. Potom ju otočíme a pečieme ďalších 30 sekúnd až 1 minútu z druhej strany, kým sa okraje palacinky nezačnú zdvíhať smerom od panvice. Opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto. Hotové palacinky si odložíme bokom.

7

Teraz poskladáme palacinkovú tortu. Krém, skaramelizovanú tekvicu a nasekané pistácie si rozdelíme na vrstvy. Prvú palacinku položíme na podnos a lyžicou nanesieme šľahačkový krém, poukladáme naň kúsky skaramelizovanej tekvice a posypeme nakrájanými pistáciami. Prikryjeme druhou palacinkou a postup opakujeme, až kým nespotrebujeme všetky palacinky.

8

Na poslednú palacinku natrieme zvyšok krému, ozdobíme tekvicou a bobuľkami hrozna. Takto pripravenú tortu dáme na 1 hodinu do chladničky. Pred podávaním ju posypeme nasekanými pistáciami a polejeme hroznovým sirupom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept