Recepty Tatársky biftek s omáčkou aioli

Suroviny

Tatársky biftek
250 g tatárskeho bifteku (Tesco Tatárskeho bifteku)
½ stonky zeleru
1 ks cibule (alebo šalotka)
1 strúčik cesnaku
2 lyžice parmezánu (najemno nastrúhaného)
1 čajová lyžička dijonskej horčice
1 lyžica olivového oleja
1 štipka soli
1 štipka bieleho mletého korenia
1 ks vajca (žĺtok)
Omáčka aioli
1 ks vajca (žĺtok)
1 strúčik cesnaku
½ čajovej lyžičky dijonskej horčice
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
1 štipka soli
1 štipka mletého čierneho korenia
60 ml olivového oleja
60 ml slnečnicového oleja
Domáce čipsy
500 g zemiakov
250 ml slnečnicového oleja
½ čajovej lyžičky soli

Postup

1

Zemiaky ošúpeme a na mandolíne nakrájame na tenké plátky. Dáme ich do misky so studenou vodou a necháme aspoň 30 minút odpočinúť.

2

Medzitým si pripravíme omáčku aioli. V miske zmiešame žĺtok, pretlačený cesnak, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Za stáleho šľahania pridáme do vaječnej zmesi niekoľko kvapiek slnečnicového oleja. Pokračujeme v pridávaní kvapiek oleja a šľahaní, kým zmes nezačne hustnúť. Keď zmes vyzerá dostatočne prepojená, nalejeme do nej zvyšok slnečnicového oleja a následne v tenkom prúde a za stáleho šľahania olivový olej. Odložíme bokom.

3

Pripravíme si tatársky biftek. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Zeler tiež nakrájame nadrobno. Mäso na tatársky biftek zmiešame so soľou, s bielym a čiernym korením, olivovým olejom a horčicou. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, stonkový zeler, parmezán a pretlačený cesnak.

4

Zemiaky na čipsy scedíme a dôkladne osušíme kuchynskou utierkou. Na panvici rozohrejeme olej na 190 °C a postupne na ňom dozlatista osmažíme zemiaky (asi 3 – 4 minúty). Potom ich osolíme.

5

Na tanieri vytvarujeme z tatárskeho bifteku placku, pomocou lyžice urobíme do stredu jamku a umiestnime do nej žĺtok. Podávame s omáčkou aioli a domácimi čipsmi.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept