Recepty Sviečkovica v kelovom liste s vínnou redukciou

Suroviny

3 lyžice olivového oleja
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
2 ks mrkvy
250 ml hovädzieho vývaru
250 ml červeného vína
2 ks klinčeka
1 čajová lyžica tymiánu
500 g hovädzieho pleca (Tesco Hovädzieho pleca bez kosti – falošná sviečkovica (nakrájaná na 4 kusy)
½ čajovej lyžice soli
½ čajovej lyžice čierneho korenia
4 veľké listy kelu (hlávkového)
Pilaf
300 g ryže (mix divokej)
1 čajová lyžica soli
50 g sušených brusníc
60 g pekanových orechov (nasekaných a opečených)
1 štipka šalvie (mletej sušenej)
1 lyžica petržlenovej vňate (nasekanej)
voda (na varenie ryže)

Postup

1

V hrnci rozohrejeme lyžicu oleja. Pridáme očistenú a najemno nasekanú cibuľu a mrkvu a orestujeme ich na miernom ohni, kým nezmäknú a trochu nezhnednú. Pridáme pretlačený cesnak, štipku soli a tymian a restujeme ešte 1 minútu. Pridáme vývar, víno a klinčeky a dusíme na stredne silnom ohni, kým sa nezredukuje na polovicu. Precedíme a odložíme nabok.

2

Vo veľkej panvici zahrejeme zvyšný olej na vysokú teplotu. Hovädzie mäso zo všetkých strán osolíme a okoreníme. Položíme ho na panvicu a restujeme asi minútu z každej strany, aby sa zatiahlo. Mäso preložíme na dosku a každý kus zabalíme do kelového listu. V prípade potreby zviažeme kuchynským špagátom, aby všetko držalo na svojom mieste.

3

Obalené mäso vložíme do zapekacej misy a navrchu ho polejeme vínovou omáčkou. Pečieme 25 – 30 minút alebo dovtedy, kým teplomer na mäso vložený do stredu neukáže 55 až 57 °C.

4

Pripravíme si pilaf. Do hrnca vlejeme 3 hrnčeky vody, pridáme soľ a privedieme do varu. Potom pridáme mix divokej ryže, prikryjeme a znížime teplotu. Varíme asi 40 – 45 minút alebo dovtedy, kým sa voda nevstrebe a ryža nebude mäkká. Ryžu necháme trochu vychladnúť a potom ju zmiešame so sušenými brusnicami, nakrájanými pekanovými orechmi, sušenou šalviou a petržlenovou vňaťou a premiešame, aby sa suroviny spojili.

5

Podávame s hovädzím mäsom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept