Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Pripravíme si krokety. Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky. Uvaríme ich v osolenej vode 20 minút alebo domäkka. Scedíme a poriadne roztlačíme. Pridáme maslo a 2 žĺtky, potom syr, všetko osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť. Následne z cesta vytvarujeme malé krokety. Múku, celé vajcia a strúhanku dáme do troch oddelených plytkých misiek. Vajcia rozšľaháme. Každú kroketu obalíme v múke, namočíme do vajca a potom obalíme v strúhanke. Olej na vyprážanie zohrejeme na panvici a krokety smažíme 3 – 4 minúty. Osušíme ich kuchynskou utierkou a podávame.
Steaky tiež osušíme papierovou utierkou a potom ich z oboch strán osolíme a okoreníme.
Slnečnicový olej zohrejeme na veľkej panvici na stredne vysokú teplotu. Pridáme steaky. Necháme opekať 2 – 4 minúty z každej strany, podľa želaného stupňa prepečenia. Hneď ako je steak hotový, odložíme ho na tanier a prikryjeme, aby ostal teplý.
Na tej istej panvici roztopíme 30 g masla, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Restujeme na miernom ohni asi 3 – 5 minút dozlatista. Pridáme kakao, mleté čili, bobkový list a tymian a restujeme ďalšie 2 minúty. Pridáme portské a červené víno a necháme zredukovať aspoň na polovicu (približne 10 minút). Pridáme vývar a znovu necháme zredukovať (asi 10 minút). Omáčku precedíme do čistého hrnca a pridáme nadrobno nasekanú horkú čokoládu a zvyšné maslo, aby vznikla hladká, lesklá omáčka. Podľa chuti ju okoreníme a osolíme.
Hovädzí steak položíme na tanier, polejeme omáčkou, ozdobíme čerstvým tymianom a ihneď podávame s kroketami.