Recepty Steak v pikantnej čokoládovej omáčke

Suroviny

Krokety
750 g zemiakov
25 g masla
2 ks vajca
2 ks vajca (2 žĺtky)
50 g ementálskeho syra (nastrúhaného)
50 g hladkej múky
100 g strúhanky
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
100 ml slnečnicového oleja (na vyprážanie)
1 čajová lyžička soli (na varenie zemiakov)
voda (na varenie)
Omáčka
1 ks červenej cibule
1 strúčik cesnaku
60 g masla (nesolené)
½ čajovej lyžičky mletého čili
2 lyžice kakaa
1 ks bobkového listu
2 ks tymiánu (vetvičky)
50 ml portského vína
100 ml červeného vína
200 ml hovädzieho vývaru
30 g horkej čokolády (70 %)
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
tymian (na ozdobu)
Mäso
2 lyžice slnečnicového oleja
800 g hovädzích steakov (Tesco Finest Aberdeen Angus Striploin Steak (4× cca 200 g)
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

1

Pripravíme si krokety. Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky. Uvaríme ich v osolenej vode 20 minút alebo domäkka. Scedíme a poriadne roztlačíme. Pridáme maslo a 2 žĺtky, potom syr, všetko osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť. Následne z cesta vytvarujeme malé krokety. Múku, celé vajcia a strúhanku dáme do troch oddelených plytkých misiek. Vajcia rozšľaháme. Každú kroketu obalíme v múke, namočíme do vajca a potom obalíme v strúhanke. Olej na vyprážanie zohrejeme na panvici a krokety smažíme 3 – 4 minúty. Osušíme ich kuchynskou utierkou a podávame.

2

Steaky tiež osušíme papierovou utierkou a potom ich z oboch strán osolíme a okoreníme.

3

Slnečnicový olej zohrejeme na veľkej panvici na stredne vysokú teplotu. Pridáme steaky. Necháme opekať 2 – 4 minúty z každej strany, podľa želaného stupňa prepečenia. Hneď ako je steak hotový, odložíme ho na tanier a prikryjeme, aby ostal teplý.

4

Na tej istej panvici roztopíme 30 g masla, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Restujeme na miernom ohni asi 3 – 5 minút dozlatista. Pridáme kakao, mleté čili, bobkový list a tymian a restujeme ďalšie 2 minúty. Pridáme portské a červené víno a necháme zredukovať aspoň na polovicu (približne 10 minút). Pridáme vývar a znovu necháme zredukovať (asi 10 minút). Omáčku precedíme do čistého hrnca a pridáme nadrobno nasekanú horkú čokoládu a zvyšné maslo, aby vznikla hladká, lesklá omáčka. Podľa chuti ju okoreníme a osolíme.

5

Hovädzí steak položíme na tanier, polejeme omáčkou, ozdobíme čerstvým tymianom a ihneď podávame s kroketami.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept