Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Viete, ako si pripraviť steak? S omáčkou z farebného korenia chutí fantasticky, či je pripravený well done, medium alebo blue rare.
Dopriať si hovädzí steak znamená významne posilniť naše telo, podporiť krvotvorbu a zvýšiť našej obranyschopnosť. Preto ho odporúča aj naša spolupracovníčka Zuzana Pavelková Šafářová: "Hovädzí steak by som odporučila konzumovať raz za čas ako mužom, tak ženám. Steak je veľmi vhodný v redukcii, len by som v tomto prípade vynechala omáčku a ako prílohu volila tepelne upravenú zeleninu a doplnila přílohovým salátkem. Menej tuku obsahuje Striploin steak než Rib Eye. "Upozorňuje však na slaninu:" Fazuľky opečené na slanine budú síce báječne chutiť, len sa slaninou obzvlášť opatrne, mala by pokrm len dochutiť. Rozhodne slaninu na panvici nevypražte, veľmi ľahko tak vzniknú látky s potenciálne karcinogénnym účinkom. "
Podrvíme korenie tak, aby nám ostali väčšie kúsky.
Dôkladne posypeme mäso korením a mierne pozatláčame kúsky do mäsa.
Poriadne rozpálime panvicu, položíme na ňu steak a opečieme z oboch strán podľa hrúbky mäsa a podľa chuti (blue rare 1 – 2 minúty, medium 4 minúty, well done 7 minút). Potom mäso odložíme z panvice.
Znížime teplotu panvice, rozpustíme 1 PL masla, pridáme javorový sirup alebo med a dobre premiešame. Pridáme smotanu na varenie a ešte chvíľu miešame. Potom pridáme zvyšné maslo a varíme až kým omáčka nezhustne.
Steak servírujeme s touto omáčkou.
Tip: Ako prílohu môžeme zvoliť zelené fazuľky opražené na slaninke alebo pečené zemiaky.