Recepty Steak s chimichurri omáčkou, pečenými batatmi a so šalátom z pečenej červenej repy, kučeravého kelu a mandlí

Suroviny

1 kg hovädzích steakov (rump alebo flank)
Zmes na marinovanie mäsa:
2 PL sójovej omáčky
2 limetky
1 PL hnedého cukru
2 PL slnečnicového oleja
1 PL soli (hrubozrnná)
1 čl mletého čierneho korenia
Šalát z pečenej červenej repy, kučeravého kelu a mandlí:
1 kg cvikly
2 hrsti kelu (kučeravého)
90 g mandlí (blanšírované)
1 červená cibuľa
1 PL olivového oleja
½ ČL karí korenia
½ ČL soli
½ ČL mletého čierneho korenia
Pečené bataty:
1 kg sladkých zemiakov
½ ČL soli
2 PL olivového oleja
½ ČL čili vločiek
½ ČL mletého čierneho korenia
3 vetvičky rozmarínu
Omáčka chimichurri:
1 hrsť petržlenovej vňate
1 hrsť koriandra
2 strúčiky cesnaku (ošúpané)
2 čili papričky
2 PL vínneho octu
1 citrón
½ ČL soli
½ ČL mletého čierneho korenia

Postup

1

Začneme s prípravou mäsa. Suroviny na prípravu zmesi na marinovanie zmiešame v nízkej nádobe a mäso namarinujeme z oboch strán. Prikryjeme alobalom a minimálne na 30 minút, maximálne na 2 hodiny odložíme nabok.

2

Medzitým pripravíme šalát, bataty a omáčku chimichurri. Začneme šalátom. Červenú repu nakrájame na hrubé pláty, kučeravý kel rozdrobíme na menšie časti, cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme olivový olej, koreniny a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

3

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút. Mandle osmažíme na suchej panvici a ozdobíme nimi opečené suroviny na šalát.

4

Bataty ošúpeme, nakrájame na kolieska hrubé približne jeden centimeter. Polejeme olivovým olejom, posypeme hrubozrnnou soľou, čiernym korením a rozdrobeným rozmarínom.

5

Vložíme do teplovzdornej nádoby a následne do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme zhruba 20 minút. Upečené bataty posypeme čili vločkami.

6

Na záver pripravíme chimichurri omáčku. Petržlenovú vňať a koriander umyjeme, nasekáme nadrobno a vložíme do mixéra. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, čili papričky, vínny ocot a šťavu z citróna. Mixujeme, kým nevznikne hustá omáčka. Pridáme soľ a čierne korenie.

7

Steak položíme na rozohriatu grilovaciu panvicu a grilujeme 3 až 6 minút z každej strany. Pred narezaním na niekoľko minút odstavíme. Podávame s omáčkou chimichurri, batatmi a pečeným šalátom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept