Recepty Šťavnatá pečená šunka

Suroviny

2 kg údenej šunky (ideálne s kožou)
2 mrkvy
1 petržlenová vňať
pór
2 bobkové listy
nové korenie
Na glazúru:
80 g trstinového cukru
1 šálka medu
2 PL červeného vinného octu
50 ml červeného vína (napr. portského)
klinček
Na zemiakovú kašu:
1 kg zemiakov
250 ml plnotučného mlieka
25 g masla
chren (čerstvý nastúhaný)
žerucha

Popis

Šunku najprv uvaríme vo vode spolu so zeleninou. V závislosti od veľkosti mäsa to bude trvať zhruba 2 – 3 hodiny.

Suroviny na glazúru roztopíme v hrnci a necháme redukovať, kým nezhustnú a zmes bude konzistenciou pripomínať sirup.

Uvarenú šunku potrieme glazúrou a napicháme do nej klinčeky. Pečieme pri teplote 200 °C približne 45 minút a občas potierame glazúrou, aby skaramelizovala. Hotovú šunku podávame so zemiakovou kašou dochutenou chrenom a žeruchou.

Malý tip: Vývar, ktorý nám zostane, môžeme zamraziť a použiť neskôr.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept