Recepty Slaný petržlenový koláč s cícerom a marhuľami

Suroviny

4 PL slnečnicového oleja
900 g petržlenu
1 štipka soli
1 štipka mletého čierneho korenia
1 cibuľa (veľká)
2 strúčiky cesnaku
10 g tymiánu
2 ČL údenej mletej papriky
2 PL ľanovej múky (rozomletých ľanových semiačok)
2 PL tahini pasty
1 citrón (kôra a šťava z 1 citróna)
3 PL vody (teplej)
400 g konzervy cícer
100 g mletých mandlí
200 g marhúľ (Tesco Marhúľ vykôstkovaných, čiastočne rehydratovaných)
75 g pekanových orechov
Na ozdobu:
30 g petržlenovej vňate
tymian

Postup

1

Formu na srnčí chrbát vymastíme jednou polievkovou lyžicou slnečnicového oleja. Petržlen očistíme a odstránime z neho nejedlý koniec. S dvomi budeme pracovať a zvyšok odložíme bokom. Následne pomocou noža na šúpanie zemiakov „pokrájame“ dva petržleny pozdĺžne na tenučké plátky. Uložíme ich do vymastenej formy tak, aby prevísali cez boky a čiastočne sa prekrývali (tak vystelieme celú formu). Formu odložíme bokom.

2

Zvyšok petržlenu nakrájame na 4 cm kúsky a zmiešame ich s 2 polievkovými lyžicami slnečnicového oleja, soľou a mletým čiernym korením. Rozložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C približne 25 až 30 minút domäkka.

3

Medzitým na panvici rozohrejeme zvyšok slnečnicového oleja, pridáme nadrobno nakrájanú očistenú cibuľu a restujeme 7 – 8 minút domäkka. Pridáme pretlačený cesnak, lístky tymianu, údenú mletú červenú papriku a restujeme ešte dve minúty. Odložíme bokom a necháme vychladnúť.

4

V miske zmiešame rozomleté ľanové semiačka, tahini, citrónovú šťavu a kôru a teplú vodu. Poriadne zamiešame a odložíme na 5 – 10 minút bokom.

5

Vychladnutú cibuľovú zmes dáme do kuchynského robota, pridáme scedený cícer, mleté mandle a polovicu pečeného petržlenu. Jemne rozmixujeme na pyré s hrudkami. Zmes pridáme do zmesi ľanových semienok a premiešame. Pridáme zvyšok pečeného petržlenu, nadrobno nakrájané sušené marhule, nakrájané pekanové orechy, najemno nakrájanú petržlenovú vňať a premiešame.

6

Celú zmes presunieme do formy vystlanej petržlenom, poriadne postláčame. Všetky prevísajúce časti použijeme na zakrytie zmesi. Formu zakryjeme alobalom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C 20 minút, následne odstránime alobal a pečieme ešte 15 až 20 minút dozlatista. Necháme chvíľku vychladnúť, nožom prejdeme po vnútorných okrajoch a vyklopíme na veľký servírovací tanier.

7

Ozdobíme tymianom a podávame.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept