Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Formu na srnčí chrbát vymastíme jednou polievkovou lyžicou slnečnicového oleja. Petržlen očistíme a odstránime z neho nejedlý koniec. S dvomi budeme pracovať a zvyšok odložíme bokom. Následne pomocou noža na šúpanie zemiakov „pokrájame“ dva petržleny pozdĺžne na tenučké plátky. Uložíme ich do vymastenej formy tak, aby prevísali cez boky a čiastočne sa prekrývali (tak vystelieme celú formu). Formu odložíme bokom.
Zvyšok petržlenu nakrájame na 4 cm kúsky a zmiešame ich s 2 polievkovými lyžicami slnečnicového oleja, soľou a mletým čiernym korením. Rozložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C približne 25 až 30 minút domäkka.
Medzitým na panvici rozohrejeme zvyšok slnečnicového oleja, pridáme nadrobno nakrájanú očistenú cibuľu a restujeme 7 – 8 minút domäkka. Pridáme pretlačený cesnak, lístky tymianu, údenú mletú červenú papriku a restujeme ešte dve minúty. Odložíme bokom a necháme vychladnúť.
V miske zmiešame rozomleté ľanové semiačka, tahini, citrónovú šťavu a kôru a teplú vodu. Poriadne zamiešame a odložíme na 5 – 10 minút bokom.
Vychladnutú cibuľovú zmes dáme do kuchynského robota, pridáme scedený cícer, mleté mandle a polovicu pečeného petržlenu. Jemne rozmixujeme na pyré s hrudkami. Zmes pridáme do zmesi ľanových semienok a premiešame. Pridáme zvyšok pečeného petržlenu, nadrobno nakrájané sušené marhule, nakrájané pekanové orechy, najemno nakrájanú petržlenovú vňať a premiešame.
Celú zmes presunieme do formy vystlanej petržlenom, poriadne postláčame. Všetky prevísajúce časti použijeme na zakrytie zmesi. Formu zakryjeme alobalom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C 20 minút, následne odstránime alobal a pečieme ešte 15 až 20 minút dozlatista. Necháme chvíľku vychladnúť, nožom prejdeme po vnútorných okrajoch a vyklopíme na veľký servírovací tanier.
Ozdobíme tymianom a podávame.