Ako pripraviť segedínsky guláš s kyslou smotanou
- Nakrájajte si bravčové mäso a cibuľu
Bravčové mäso nakrájajte na malé kocky a cibuľu nadrobno.
- Opečte si cibuľku a pridajte koreniny
Nadrobno nakrájanú cibuľku opečte dozlatista v hrnci na bravčovej masti. Pridajte nové korenie, bobkové listy a rascu a chvíľku restujte.
- Opečieme mäso
Na kocky nakrájané mäso vložíme do hrnca s cibuľkou, pridáme mletú červenú papriku, restujeme zo všetkých strán sprudka, aby sa mäso zatiahlo.
- Mäso podlejeme a dusíme
Mäso podlejeme vodou alebo vývarom tak, aby bolo celé ponorené. Pridáme soľ a mleté čierne korenie a dusíme ho na miernom ohni približne 1 hodinu pod zakrytou pokrievkou.
- Pridáme kyslú kapustu
Po hodine nám mäso zmäkne, a vtedy pridáme scedenú kyslú kapustu. Premiešame a dusíme ďalších 10 - 15 minút.
- Zahustíme segedínsky guláš kyslou smotanou
Rozmiešame si kyslú smotanu a pridáme do segedínskeho guláša, necháme zovrieť a je hotovo.
Ako pripraviť domácu knedľu na segedín
- Pripravíme si kvások
Do teplého mlieka pridáme cukor a rozdrobíme doň čerstvé droždie. Zakryjeme a necháme asi 10 minút stáť, kým nevznikne kvások.
- Urobíme si cesto a vymiesime ho
Do misky vložíme špaldovú a polohrubú múku, pridáme kvások a nasekanú petržlenovú vňať. Počas miesenia mierne osolíme a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto necháme kysnúť
Zakryjeme vymiesené cesto a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
- Vytvarujeme si knedľu
Na pomúčenú dosku dáme vykysnuté cesto, vytvarujeme knedľu a necháme ju ďalších 20 minút kysnúť.
- Knedľu uvaríme
Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou varíme knedľu 20 – 25 minút. Aspoň raz ju otočíme počas varenia.
- Dokončenie knedle
Po uvarení ju prepichneme vidličkou, aby z nej mohla unikať para a potrieme olejom.
Môžete si tiež pripraviť menej kalorický segedínsky guláš bez smotany
Ak máte radi chuť segedínu, ale chcete si dopriať verziu s nižším obsahom kalórií, spravte si segedínsky guláš bez smotany. Stačí jednoducho z receptu vynechať smotanu, ktorá však pridáva krémovitosť pokrmu a zjemňuje chuť. Na dosiahnutie podobnej konzistencie bez použitia smotany môžete segedín zahustiť troškou múky alebo rozvareným zemiakom.