Recepty Segedínsky guláš s knedľou

Suroviny

Segedínsky guláš s kyslou smotanou
2 cibule (stredne veľké)
1 kg bravčového pliecka
½ kg kyslej kapusty
2 PL bravčovej masti
4 guľôčky nového korenia
1 ČL rasce
1 PL mletej červenej papriky
3 bobkové listy
150 ml kyslej smotany (môže byť aj bez laktózy)
mleté čierne korenie (podľa chuti)
soľ (podľa chuti)
Knedľa
250 ml mlieka bez laktózy
½ droždia
1 ČL kryštálového cukru
200 g špaldovej celozrnnej múky
200 g polohrubej múky
2 PL petržlenovej vňate (nasekanej)
soľ
1 PL slnečnicového oleja

Ako pripraviť segedínsky guláš s kyslou smotanou

  1. Nakrájajte si bravčové mäso a cibuľu
    Bravčové mäso nakrájajte na malé kocky a cibuľu nadrobno.
  2. Opečte si cibuľku a pridajte koreniny
    Nadrobno nakrájanú cibuľku opečte dozlatista v hrnci na bravčovej masti. Pridajte nové korenie, bobkové listy a rascu a chvíľku restujte.
  3. Opečieme mäso
    Na kocky nakrájané mäso vložíme do hrnca s cibuľkou, pridáme mletú červenú papriku, restujeme zo všetkých strán sprudka, aby sa mäso zatiahlo.
  4. Mäso podlejeme a dusíme
    Mäso podlejeme vodou alebo vývarom tak, aby bolo celé ponorené. Pridáme soľ a mleté čierne korenie a dusíme ho na miernom ohni približne 1 hodinu pod zakrytou pokrievkou.
  5. Pridáme kyslú kapustu
    Po hodine nám mäso zmäkne, a vtedy pridáme scedenú kyslú kapustu. Premiešame a dusíme ďalších 10 - 15 minút.
  6. Zahustíme segedínsky guláš kyslou smotanou
    Rozmiešame si kyslú smotanu a pridáme do segedínskeho guláša, necháme zovrieť a je hotovo.

 

Ako pripraviť domácu knedľu na segedín

  1. Pripravíme si kvások
    Do teplého mlieka pridáme cukor a rozdrobíme doň čerstvé droždie. Zakryjeme a necháme asi 10 minút stáť, kým nevznikne kvások.
  2. Urobíme si cesto a vymiesime ho
    Do misky vložíme špaldovú a polohrubú múku, pridáme kvások a nasekanú petržlenovú  vňať. Počas miesenia mierne osolíme a vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto necháme kysnúť
    Zakryjeme vymiesené cesto a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
  4. Vytvarujeme si knedľu
    Na pomúčenú dosku dáme vykysnuté cesto, vytvarujeme knedľu a necháme ju ďalších 20 minút kysnúť.
  5. Knedľu uvaríme
    Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou varíme knedľu 20 – 25 minút. Aspoň raz ju otočíme počas varenia.
  6. Dokončenie knedle
    Po uvarení ju prepichneme vidličkou, aby z nej mohla unikať para a potrieme olejom.

 

Môžete si tiež pripraviť menej kalorický segedínsky guláš bez smotany

Ak máte radi chuť segedínu, ale chcete si dopriať verziu s nižším obsahom kalórií, spravte si segedínsky guláš bez smotany. Stačí jednoducho z receptu vynechať smotanu, ktorá však pridáva krémovitosť pokrmu a zjemňuje chuť. Na dosiahnutie podobnej konzistencie bez použitia smotany môžete segedín zahustiť troškou múky alebo rozvareným zemiakom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept

Aktuálne ponuky

1 / 3