Recepty Rebarborový páj s kardamómom a tvarohom

Suroviny

2 šálky hladkej múky
5 PL práškového cukru
3 PL citróna (len šťava)
5 PL vody
500 g tvarohu
1 vajce
2 šálky kryštálového cukru
1 ČL mletej škorice
¼ ČL soli
1 vajce (rozmiešaný bielok na potieranie)
1 vajce (rozmiešaný žĺtok na potieranie)
4 PL kryštálového cukru
1 citrón (len šťava)
1 citrón (len kôra)
4 PL gréckeho jogurtu (alebo smotany)
750 g rebarbory (nešúpanej, nakrájanej)
½ šálky zemiakového škrobu
1 ČL kardamómu
1 štipka mletého muškátového orieška
5 plátkov masla (čo najtenších)

Popis

Dobre premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme maslo a vypracujeme jemnú mrveničku. Do nej vlejeme vodu zmiešanú s citrónovou šťavou a vymiesime pružné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme hodinu oddychovať v chladničke. Odoberieme približne tretinu cesta, z ktorého budeme robiť mriežku navrchu koláča. Odložíme nabok. Zo zvyšnej časti cesta vyvaľkáme kruh s priemerom o 15 – 20 cm väčším ako dno formy na pečenie. Cesto vložíme do vymastenej formy a od stredu dna smerom k okrajom ho postupne vyrovnáme, aby pod ním nezostali vzduchové bubliny. Okraje cesta zahneme a vytvarujeme okolo bočnej steny formy. Môžeme si pomôcť prehnutím časti cesta cez jej okraj. Potrieme rozmiešaným bielkom a na chvíľu vložíme do mrazničky (robíme to, aby cesto pri pečení nenasiaklo šťavu z plnky). Tvaroh zmiešame so smotanou, s vajíčkom, citrónom a cukrom. Rebarboru nakrájame na malé kúsky. Nešúpeme ju ani nepredvárame. Nasypeme ju do misy. V inej nádobe zmiešame cukor, kardamóm, škrob a škoricu, vysypeme na rebarboru a premiešame. Formu s cestom vyberieme z mrazničky, najprv do nej uložíme tvarohovú náplň. Rebarborovú náplň vysypeme na tvarohovú, zarovnáme a navrch poukladáme plátky masla. Pásy cesta na mriežku ukladáme striedavo zvislo a vodorovne. Vrchné cesto po obvode pozatláčame vidličkou, aby sa spojilo s vonkajším cestom. Prebytočné kusy odrežeme, zvyšok zarovnáme a potrieme ho žĺtkom. Pečieme 10 minút v rúre vopred vyhriatej na 200 ˚C, potom teplotu znížime na 180 ˚C a pečieme ešte 40 – 50 minút.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept