Recepty Pražma na pomarančoch a fenikli s pečeným karfiolom a mätovou omáčkou

Suroviny

Pražma na pomarančoch a fenikli:
1 pražma
1 PL slnečnicového oleja
½ ČL soli
½ ČL mletého čierneho korenia
2 pomaranče
1 citrón
1 fenikel
tymian
Pečený karfiol s mätovou omáčkou:
1 karfiol
1 hrsť mäty
5 PL gréckeho jogurtu
1 PL olivového oleja
citrónová kôra (z jedného citróna)
1 čl mletého čierneho korenia
1 čl soli
1 čl mletej červenej papriky
5 lieskových orechov

Postup

1

Karfiol rozdelíme na menšie kúsky. Vložíme do vriacej a osolenej vody a varíme asi 3 minúty. Vyberieme, osušíme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

2

Polejeme troškou oleja, posypeme soľou, čiernym korením, sladkou paprikou, pridáme nadrobno nasekané lieskové oriešky a dáme piecť.

3

Do mixéra vložíme jogurt, mätové lístky, olivový olej, soľ, čierne korenie, citrónovú kôru a rozmixujeme. Keď karfiol zhnedne, vyberieme ho na tanier a polejeme omáčkou.

4

Rybu dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Vytlačíme na ňu šťavu z polovice citróna a necháme ju asi 20 minút odpočívať.

5

Citróny, pomaranče a fenikel nakrájame na hrubé plátky.

6

Rúru predhrejeme na 185 °C. Na kúsok papiera na pečenie poukladáme plátky citrusov a kúsky fenikla, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a čiernym korením a pridáme čerstvé vetvičky tymianu. Položíme na ne rybu, posypeme soľou a polejeme troškou olivového oleja. Obsah zabalíme do papiera na pečenie, vďaka čomu bude ryba jemná a zároveň šťavnatá. Pečieme asi 20 minút.

7

Podávame s pečeným karfiolom, ovocím, feniklom a mätovou omáčkou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept