Recepty Pomaly pečená jahňacina s karamelizovanou šalotkou

Suroviny

2 kg jahňacích stehien bez kosti (Tesco jahňacích stehien bez kosti)
3 lyžice olivového oleja
1 čajová lyžička oregana (sušené)
1 lyžica čerstvého rozmarínu (nasekaný)
1 lyžica tymiánu (nasekaných čerstvých lístkov)
1 lyžica dijonskej horčice
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
3 hlavičky cesnaku
4 ks granátového jablka
100 ml medu
10 ks šalotky

Postup

1

Ostrým nožom narežeme krížom-krážom vrchnú časť mäsa do asi 1 cm hĺbky. V miske zmiešame 2 polievkové lyžice olivového oleja, oregano, rozmarín, tymian, horčicu, polovicu soli a polovicu mletého čierneho korenia. Jahňacinu potrieme vzniknutou zmesou a necháme 1 hodinu odležať, aby mala izbovú teplotu.

2

Rúru predhrejte na 200 °C. Granátové jablká rozdelíme tak, že v každom urobíme malý rez ostrým nožom a rozpolíme ho. Odšťavíme polovicu granátového jablka a šťavu dáme do misky s medom, pridáme zvyšnú soľ a mleté čierne korenie. Odložíme bokom s ostatnými granátovými jablkami.

3

Zostávajúci olivový olej zohrejeme vo väčšom pekáči a jahňacie mäso na ňom opekáme z každej strany 8 – 10 minút, aby sa zatiahlo.

4

Odstavíme z ohňa a pridáme očistené rozpolené šalotky a rozpolené hlavičky cesnaku. Dáme do rúry a pečieme 45 minút na 200 °C. Pekáč vyberieme z rúry a šalotky polejme medovou zmesou. Vrátime ho do rúry a pečieme ďalších 30 minút alebo dovtedy, kým teplomer na mäso vložený do stredu stehna neukáže 54 °C. Na posledných 15 minút pečenia pridáme do rúry aj rozpolené granátové jablká.

5

Jahňacie mäso necháme voľne prikryté alobalom odpočinúť 10 minút, následne ho nakrájame a servírujeme.

6

Tip: Podávajte ho s pečenými zemiakmi na rozmaríne.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept