Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
TIP: Pre spestrenie môžete podávať hrachovú polievku v bochníku chleba.
Vedeli ste, že...?
Žltý (suchý) hrášok obsahuje významné hodnoty bielkovín, železa, zinku a fosforu. Strava bohatá na strukoviny môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak a má tiež významné protizápalové účinky.
Žltý hrášok má vysoký obsah fytátov, ktoré môžu byť najdôležitejšou premennou regulujúcou výskyt rakoviny hrubého čreva a môžu mať tiež ochranné účinky proti osteoporóze. Najprirodzenejší zdroj železa sa nachádza práve v strukovinách, a v niekoľkých druhoch ovocia, zeleniny, orechov a semien.
Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu a petržlen na kolieska.
Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme mrkvu, petržlen a osmažíme.
Pridáme hrach, celé ošúpané strúčiky cesnaku, bobkový list a zalejeme vodou alebo vývarom.
Varíme, kým zelenina nezmäkne.
Slnečnicové a tekvicové semienka nasucho osmažíme.
Hrachovú polievku dochutíme soľou, majoránkou, tymiánom.
Podávame ozdobenú semienkami a nasekanou petržlenovou vňaťou.