Recepty Polievka zo suchého hrachu so zeleninou

Suroviny

250 g hrášku (cez noc namočeného vo vode)
2 mrkvy
1 petržlenová vňať
1 cibuľa (malá)
2 strúčiky cesnaku
1 PL slnečnicového oleja
1 l vody (alebo vývaru)
majorán
bobkový list
tymian
petržlenová vňať
slnečnicové semiačka
soľ

Popis

TIP: Pre spestrenie môžete podávať hrachovú polievku v bochníku chleba.

Vedeli ste, že...?

Žltý (suchý) hrášok obsahuje významné hodnoty bielkovín, železa, zinku a fosforu. Strava bohatá na strukoviny môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak a má tiež významné protizápalové účinky.

Žltý hrášok má vysoký obsah fytátov, ktoré môžu byť najdôležitejšou premennou regulujúcou výskyt rakoviny hrubého čreva a môžu mať tiež ochranné účinky proti osteoporóze. Najprirodzenejší zdroj železa sa nachádza práve v strukovinách, a v niekoľkých druhoch ovocia, zeleniny, orechov a semien. 

Postup

1

Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu a petržlen na kolieska.

2

Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme mrkvu, petržlen a osmažíme.

3

Pridáme hrach, celé ošúpané strúčiky cesnaku, bobkový list a zalejeme vodou alebo vývarom.

4

Varíme, kým zelenina nezmäkne.

5

Slnečnicové a tekvicové semienka nasucho osmažíme.

6

Hrachovú polievku dochutíme soľou, majoránkou, tymiánom.

7

Podávame ozdobenú semienkami a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept