Recepty Perníkový domček

Suroviny

325 g hladkej múky špaldovej
125 g práškového cukru
75 g medu (tekutého)
25 g masla
1 vajce
1 lyžička perníkového korenia
1 lyžička sódy bikarbóny
1 vajce (na potieranie)

Popis

Ako prvé si pripravíme med s maslom vo vodnom kúpeli. Do veľkého hrnca s vodou vložíme menší hrniec, do ktorého dáme med aj maslo. Takto sa nám med nepripáli a zatiaľ si môžeme pripraviť ostatné ingrediencie. Keď sa nám med s maslom spoja, vylejeme všetko do misy, kde sme si vopred dali všetky ostatné suroviny. Cesto spracujeme ručne na doske alebo v mise. Spracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a na hodinu odložíme do chladničky, kde nám stuhne a bude sa s ním lepšie pracovať. Cesto si po hodine rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme približne na 3 mm.

Z cesta si vykrojíme všetky časti domčeka pomocou vykrajovacej šablóny, ktorú môžeme nájsť v obchodoch Tesco alebo podľa vlastných nákresov.

Zo zvyšného cesta si môžeme povykrajovať malé perníčky, ktoré použijeme ako stojan na sviečku k domčeku, na stromček alebo ako ozdoby na striešku. Pečieme pri teplote 200 °C približne 7 až 10 minút. Prv než ich vložíme do rúry, ich potrieme vajíčkom, prípadne len bielkom. Medovníčky sa budú krásne lesknúť. Z rúry ich vyberieme hneď, ako dostanú zlatistú svetlohnedú farbu.

Bielkovú polevu si pripravíme z jedného bielka a 150 g práškového cukru. Cukor si aspoň trikrát preosejeme, aby sme nemali v poleve hrudky. Môžeme použiť ručný mixér. Miešame, kým poleva nie je celkom tuhá a nesteká z lyžice.

Perníkový domček

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept