Recepty Pečený losos s kelovo-mandľovým pestom a bielou fazuľou

Suroviny

Fazuľová kaša:
1 PL repkového oleja
1 strúčik cesnaku
2 vetvičky rozmarínu
1 plechovka bielej fazule (hmotnosť po odkvapkaní - 240g)
50 ml vody
1 čl vínneho octu
Kelové pesto:
60 g kelu
2 strúčiky cesnaku
30 g mandlí
30 g píniových orieškov
40 g pecorino romano
1 citrón (šťava z 1 citróna)
3 PL olivového oleja
3 PL vody
1 štipka soli
1 štipka mletého čierneho korenia
Pečený losos:
4 vetvičky rozmarínu
1 citrón
600 g lososovej filety (Tesco Lososa atlantického)
1 čl soli
1 štipka mletého čierneho korenia
4 strúčiky cesnaku
2 PL masla (rozpusteného)
2 PL čerstvej citrónovej šťavy

Postup

1

Pripravíme si lososa. Na plech rozložíme alobal a zľahka ho potrieme polovicou množstva rozpusteného masla. Do stredu položíme dve vetvičky rozmarínu na seba. Citrón nakrájame a poukladáme pozdĺž rozmarínu. Lososa osolíme a okoreníme a položíme na rozmarín s citrónom. Polejeme zvyškom masla, pomasírujeme. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Posypeme ním lososa. Polejeme citrónovou šťavou, navrch položíme zvyšok rozmarínu a zabalíme do alobalu. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 185 °C približne 20 minút. Následne alobal odstránime a plech vložíme späť do rúry ešte na 5 minút. Potom položíme na servírovací tanier.

2

Medzitým si pripravíme fazuľovú kašu. V panvici rozohrejeme repkový olej. Pridáme nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku a nadrobno nakrájané lístky rozmarínu. Restujeme asi minútu, následne pridáme scedenú fazuľu a vodu. Necháme prevariť aspoň 2 – 3 minúty a následne presunieme do mixéra, pridáme vínny ocot a rozmixujeme na kašu. Presunieme do misky a odložíme bokom.

3

Pripravíme si kelové pesto. Kel zbavený stoniek vložíme do kuchynského robota, pridáme mandle, píniové oriešky, pecorino, dva strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, olivový olej, vodu, soľ a čierne korenie. Rozmixujeme nahladko.

4

Lososa podávame s pestom a teplou fazuľovou kašou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept