Recepty Pečený bravčový bôčik s jablkami a hruškami

Suroviny

1200 g bravčového bôčika (Tesco bravčového boku s kosťou)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica soli
1 čajová lyžička fenikla (feniklových semienok)
1 čajová lyžička rasce
1 lyžica medu
1 štipka kajenského korenia
1 ks cibule
1 ks fenikla
250 ml kuracieho vývaru
2 ks petržlenu
3 lyžice hnedého cukru
3 ks červeného jablka
2 ks hrušky
Ružičkový kel
600 g ružičkového kelu
2 lyžice olivového oleja
½ čajovej lyžičky soli
1 štipka mletého čierneho korenia
100 g feta syra (rozdrobeného)
1 ks granátového jablka (semiačka)
1 lyžica balzamikového octu

Postup

1

Rúru predhrejeme na 140 °C. V malej miske zmiešame olivový olej, soľ, semená fenikla, rascu, med a kajenské korenie. Bravčové mäso položíme na čistú pracovnú dosku a osušíme ho papierovou utierkou. Natrieme ho medovou zmesou, najmä kožu.

2

Cibuľu, fenikel a petržlen očistíme a nakrájame na štvrtky. Poukladáme ich na pekáč. Na zmes položíme bravčové mäso tukom hore. Všetko podlejeme vývarom. Prikryjeme alobalom a restujeme 2 hodiny (kým nie je bravčové mäso veľmi jemné).

3

Po dvoch hodinách zvýšime teplotu na 230 °C. Pekáč vyberieme, alobal odstránime, pridáme jablká a hrušky nakrájané na štvrtky. Posypeme ich trstinovým cukrom. Pečieme ešte 30 minút alebo dovtedy, kým nie je koža na mäse chrumkavá. Vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme mäso 15 minút odpočívať.

4

Pripravíme si prílohu. Umytý a rozpolený ružičkový kel dáme na plech s okrajom, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a čiernym korením a jemne premiešame, kým nebude dobre obalený olejom. Pečieme na 200 °C, kým nezmäkne a nezhnedne (asi 30 minút). Kel priebežne premiešavame. Vyberieme ho z rúry, pokvapkáme balzamikovým octom a položíme na tanier. Navrch nadrobíme fetu a pridáme semienka granátového jablka.

5

Bravčové mäso vykostíme, nakrájame ho na hrubšie pláty a servírujeme so zeleninou, s hruškami, jablkami a ružičkovým kelom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept