Recepty Pečená kačica na pomarančoch

Suroviny

1 kačica (asi 2 kilá)
1 červená cibuľa (stredne veľká)
3 mrkvy (menšie)
1 petržlenová vňať (veľká)
2 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
2 vetvičky tymiánu
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
2 pomaranče
2 ČL soli
½ ČL mletého čierneho korenia
Lokše:
500 g zemiakov
175 g hladkej múky
soľ

Postup

1

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Nakrájame očistenú cibuľu, mrkvu a petržlen.

2

Na dno veľkej panvice, hrnca alebo hlbokého plechu rozložíme zeleninu, bylinky a cesnak.

3

Jeden pomaranč dobre umyjeme, rozkrojíme a vložíme do kačky.

4

Z druhého pomaranča vytlačíme šťavu a potrieme ňou kačicu zvnútra aj zvonka. Potom kačicu dobre zvnútra aj zvonka nasolíme a okoreníme. Kačicu vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 2,5 hodiny. Po prvých 90 minútach odoberieme tuk a toto zopakujeme potom každých 15 minút. Keď je koža zlatohnedá a chrumkavá, kačicu dopečte, vyberte z pekáča a pred porciovaním nechajte ešte 10 minút dôjsť. Podávame so zemiakmi alebo lokšami.

5

Lokše V šupe uvarené zemiaky nastrúhame, zmiešame s múkou, soľou a vypracujeme hladké cesto. Z neho odkrajujeme kúsky, rozvaľkáme ich na placku a opekáme na horúcej panvici. Lokše pomastíme kačacou masťou, alebo ich na masti na horúcej panvici opečieme.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept