Recepty Pečené kura na figách s ančovičkovým maslom

Suroviny

Kura
1 ks kuracieho mäsa (Tesco Finest celé kura)
60 g masla (zmäknutého pri izbovej teplote)
4 ks ančovičky
2 strúčiky cesnaku
½ čajovej lyžičky tymiánu (+ 4 vetvičky tymianu)
1 čajová lyžička citrónovej kôry
1 čajová lyžička soli
½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
90 g zelených olív
10 ks fíg
5 ks šalotky

Postup

1

V malej miske zmiešame maslo, scedené a nadrobno nakrájané ančovičky, očistený a pretlačený cesnak, tymian, citrónovú kôru, soľ a čierne mleté korenie. Miešame, kým sa suroviny dobre nespoja.

2

Kura rozložíme na plech na pečenie a potrieme ho zmesou vrátane miest pod kožou a vnútri. Dovnútra kuraťa vložíme aj tymianové vetvičky. Asi 3 polievkové lyžice maslovej zmesi si necháme na neskôr.

3

Rúru rozohrejeme na 190 °C. Kura restujeme 30 minút. Následne plech s kuraťom vyberieme z rúry a opatrne naň poukladáme figy rozkrojené na polovice (vnútrom nadol) a tiež očistené a rozpolené šalotky. Prisypeme olivy a pečieme ďalších 30 minút.

4

Po upečení necháme roztopiť na kurati zvyšok maslovej zmesi a dáme ho na 10 minút odpočinúť. Následne servírujeme.

5

Tip: Servírujte s karfiolovo-cesnakovým pyré. Karfiol stačí jednoducho uvariť domäkka, rozmixovať, ochutiť soľou, korením, tymianom, pridať cesnak s maslom a hotovo!

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept