Recepty Pavlovovej torta s marakujou

Suroviny

6 vajec (veľkých vaječných bielkov)
430 g krupicového cukru
ČL kukuričného škrobu
ČL vínneho octu
ČL mletej škorice
200 g marakuje
pomaranč (pomarančová kôra)
150 ml šlahačky
150 g gréckeho jogurtu
mandľové plátky (plátky mandlí)

Postup

1

Predhrejeme rúru na 140 °C. Pekáč vystelieme papierom na pečenie a do stredu nakreslíme kruh s priemerom 22 cm. Papier prevrátime na druhú stranu tak, aby nakreslený kruh presvital. Do veľkej sklenenej misky vlejeme vaječné bielky a elektrickou metličkou ich vyšľaháme dotuha. Pri najvyšších obrátkach pridáme po častiach 350 g cukru, miešame, kým hmota nestuhne a neleskne sa, potom pridáme ďalšiu časť cukru a opakujeme. Na záver miešame ešte 5 minút, aby sa všetok cukor poriadne roztopil. Hmotu môžeme nabrať na prst a pošúchať. Ak stále cítime kryštáliky cukru, pomixujeme ešte 2 – 3 minúty. Na záver pridáme ocot, škrob a čajovú lyžičku škorice a dobre premiešame.

2

Snehové cesto rozotrieme lyžicou na nakreslený kruh, pomôžeme si chrbtom lyžice. Upravíme stred a uhladíme boky. Pečieme v rúre na strednej priečke 3,5 hodiny, až kým sa snehové cesto nebude dať jednoducho odlepiť od papiera (iba vyskúšame, ešte ho neoddeľujeme celé). Cesto na papieri vyberieme z rúry a necháme chladnúť asi 30 minút.

3

Medzitým si v malom hrnci pripravíme marakujovú zmes. K marakuji pridáme 0,5 čajovej lyžičky vody, polovicu pomarančovej kôry a zvyšnú škoricu a cukor. Varíme 2 – 3 minúty na miernom plameni, kým sa cukor neroztopí, potom zosilníme a dusíme ešte 10 minút, kým zmes nezhustne. Odstavíme zo sporáka a necháme úplne vychladnúť.

4

V miske rozmiešame šľahačku s jogurtom na hladký krém. Odlepíme papier zo snehového cesta a cesto opatrne prenesieme na servírovací tanier. Navrch natrieme krém a naň nanesieme marakujovú zmes. Dozdobíme pomarančovou kôrou a mandľovými lupienkami.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept