Recepty Pavlova torta s mascarpone v tvare vianočného venca

Suroviny

Na korpus:
5 vajec (bielkov)
250 g trstinového cukru
1 PL kukuričného škrobu
1 PL citróna (len štavy)
1 štipka soli
Na krém:
250 g mascarpone
400 ml smotany 30%
1 PL práškového cukru
Na ozdobenie:
mäta (čerstvá)
práškový cukor
vetvička (alebo čečina, na ozdobu)

Popis

Inšpiráciou pri jej tvorbe bola hodvábna a nadýchaná baletná sukňa – a presne taká je i táto torta.  

Našľahané bielky s cukrom, drobné ovocie, troška zelených lístkov a práškový cukor z nej urobia nádherný vianočný veniec, ktorý budete chcieť hneď zjesť. A tento s chuťou môžete.

Ak ste milovníci tzv. nahých koláčov, určite vás okrem receptu na tortu Pavlova poteší aj recept na višňovo-makovú tortu. Tiež patrí medzi tie recepty, pri ktorých sa nemusíte trápiť s úhľadnosťou. Naopak, voľná úprava jej na kráse len pridáva. 

Juniorov v pečení zase potešíme jednoduchou tvarohovou tortou s ovocím. Táto torta v tvare srdca s pestrým ovocím sa hodí na každú príležitosť či slávnostnú udalosť. A takou sú predsa aj Vianoce.

Vedeli ste?
Na jeden bielok treba použiť 50 g cukru. Ak potrebujete väčšiu či menšiu tortu, nezabudnite pre správnu konzistenciu dodržať tento základný pomer. Ak sa budete snažiť pomer narušiť a ubrať cukor, pokazíte štruktúru torty a sneh nebude dostatočne pevný. 

Základom torty Pavlova s mascarpone sú dobre vyšľahané bielky s cukrom. Určite sa ich nepokúšajte vyšľahať ručne, trvalo by vám to viac ako pol hodiny a svalovica na druhý deň vám za to nestojí. 

Torta Pavlova je skôr o sušení ako o pečení. Korpusy sa sušia pri teplote 120 °C. Keby ste teplotu pridali, mali by hnedú farbu a to určite nechcete. 

Korpusy na tortu si môžete upiecť aj 2 až 3 dni vopred a naplniť ich až pár hodín pred podávaním. Skladujte ich však v uzatvorenej nádobe, pretože sú veľmi krehké. 

Okrem krému a ovocia môžete použiť na „Pavlovu“ aj ovocnú omáčku z lesného ovocia, do ktorej počas varenia pridáte len cukor a medovinu. Ovocnou omáčkou potrite samotný korpus a potom zakryte krémom.  

Na Slovensku sa zaužíval aj názov „Pavlova torta“, hoci torta má vyslovene dámsky pôvod. Nie je pomenovaná po slovenskom Pavlovi, ale po ruskej baleríne Anne Pavlovovej. 

Postup

1

Vaječné bielky oddelíme od žĺtkov a dáme rovno do misy, v ktorej ich budeme mixovať. Pridáme štipku soli a šľaháme.

2

Po krátkom šľahaní nasypeme cukor a pokračujeme v mixovaní. Bielky sú dobre našľahané vtedy, keď špičky nepadajú nadol, ale pekne držia. Sneh by mal byť lesklý a pevný.

3

Do hotového snehu jemne ručne vmiešame kukuričný škrob a citrónovú šťavu.

4

Na papier na pečenie nakreslíme kruh s priemerom 25 cm a vnútorný kruh s priemerom cca 5 cm.

5

Na nakreslený kruh rozotrieme a navrstvíme vyšľahané bielky do tvaru venca.

6

Pripravíme si plech na pečenie a rúru predhrejeme na 200 °C. Keď tortu vložíme do rúry, teplotu znížime na 120 °C. Tortu pečieme pri tejto teplote maximálne 2 hodiny.

7

Po uplynutí času rúru vypneme, ale tortu v nej necháme ešte sušiť a chladnúť. Čas chladnutia by nemal byť kratší ako 3 hodiny.

8

Medzitým si pripravíme krém. Vymiešame mascarpone so smotanou, jemne osladíme a odložíme bokom.

9

9Vychladnutý korpus opatrne natrieme krémom, navrch poukladáme rôzne drobné ovocie (maliny, jahody, čučoriedky, ríbezle…) a dozdobíme lístkami čerstvej mäty. Na ozdobu môžeme použiť aj čečinu či malé vetvičky, ktoré umocnia čarovnú vianočnú atmosféru.

10

Hotovú tortu vložíme do chladničky a necháme cca 5 hodín mäknúť. Po odstátí sa bude dať krásne krájať a servírovať.

11

Tortu Pavlova s mascarpone servírujeme ako vianočný veniec na štedrovečernom stole.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept