Recepty Pastiersky koláč so šošovicou a syrovým zemiakovým pyré

Suroviny

1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
2 stonky zeleru
4 mrkvy
300 g šampiňónov
2 PL paradajkového pretlaku (hustého)
1 čl mletej červenej papriky
½ ČL tymiánu (sušeného)
½ ČL rozmarínu (sušeného)
½ ČL petržlenovej vňate (sušenej)
150 g šošovice (Tesco šošovice zelenej)
2 PL hladkej múky
3 PL sójovej omáčky
70 ml červeného vína
350 ml zeleninového vývaru
150 g mrazeného hrášku
1 čl soli
½ ČL mletého čierneho korenia
Zemiakové pyré:
900 g zemiakov
80 ml mlieka
2 PL masla
250 g mozzarelly (strúhanej)
1 čl soli
½ ČL mletého čierneho korenia
2 litre vody (na varenie zemiakov)

Postup

1

Šošovicu necháme namočenú vo vode aspoň tri hodiny. Následne ju scedíme a nasypeme do vriacej vody, varíme 20 minút.

2

Pripravíme si plnku. Cibuľu, mrkvu, zeler a šampiňóny očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci si rozohrejeme olej. Vložíme do nej cibuľu, mrkvu, zeler a restujeme 5 minút. Pridáme uvarenú šošovicu, šampiňóny a restujeme ďalších 5 minút. Pridáme pretlačený cesnak a restujeme ešte minútku.

3

K zelenine pridáme paradajkovú pastu, mletú papriku, sušený tymian, rozmarín, petržlenovú vňať a múku. Všetko poriadne premiešame. Pridáme sójovú omáčku, červené víno a vývar. Opäť premiešame a varíme pod pokrievkou aspoň 10 minút. Na záver vmiešame hrášok, soľ a mleté čierne korenie. Povaríme ešte 5 minút, stiahneme z ohňa a odložíme bokom.

4

Medzitým si pripravíme zemiakové pyré. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu a varíme pod pokrievkou domäkka 20 – 30 minút. Po uvarení zemiaky scedíme, pridáme mlieko, maslo, soľ a černe korenie a poriadne roztlačíme na kašu. Na záver vmiešame syr a pyré odložíme bokom.

5

Rúru predhrejme na 200 °C. Do zapekacej misy (cca 26 × 18 cm alebo podobne veľkej) dáme šošovicovú zmes a navrch nanesieme zemiakové pyré so syrom. Pečieme dozlatista 20 minút.

6

Pred servírovaním necháme jedlo trochu vychladnúť.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept