Recepty Opekance s makom a so slivkovým lekvárom

Suroviny

250 g polohrubej múky
180 ml plnotučného mlieka
2 vajcia
50 g masla
75 g kryštálového cukru
250 g mletého maku
20 g droždia
125 g slivkového džemu
soľ

Popis

Chutné recepty Martina Nováka

Martinov tip

„Ja používam prepálené maslo, ktoré dodá jedlu jemnú orieškovú chuť.“

Postup

1

Pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia, poprášime múkou a necháme vykysnúť.

2

Potom ho zmiešame s múkou, soľou, vajcami, cukrom a vlažným mliekom. Vypracujeme tuhé cesto a necháme kysnúť.

3

Cesto rozdelíme na pásy, pošúľame a nakrájame na malé kúsky (ňoky). Potom ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na chvíľu ich ešte necháme nakysnúť pre väčší objem.

4

Pečieme pri 200 °C asi 10 minút. Upečené opekance obvaríme 2 minúty v osolenej vode, scedíme, polejeme maslom a podávame s makom zmiešaným so slivkovým lekvárom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept