Recepty Mrkvové a zajačikové veľkonočné mafiny

Suroviny

180 g polohrubej múky
180 g trstinového cukru
3 ČL kakaa
1 čl škorice
½ ČL soli
1 čl prášku do pečiva
1 čl sódy bikarbóny
1 PL citrónovej kôry
1 PL pomaranča (kôra)
2 vajcia (veľkosti L)
125 ml repkového oleja
200 g mrkvy
80 ml mlieka (3,2 %)
Kakaový krém:
125 g mascarpone
250 g smotany 30%
1 PL práškového cukru
1 PL citróna (šťavy)
3 PL kakaa
70 g masla
Vanilkový krém:
1 smotana 30%
120 g mascarpone
PL práškového cukru
1 vanilkový struk
Na ozdobenie:
250 g fondánovej zmesi (oranžovej)
3 vetvičky rozmarínu
100 g fondánovej zmesi (bielej)
100 g fondánovej zmesi (ružovej)

Postup

1

Začneme s cestom na mafiny. Vo veľkej mise zmiešame vajcia, mlieko, olej, citrónovú šťavu, pomarančovú a citrónovú kôru. V menšej miske zmiešame múku, trstinový cukor, škoricu, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vzniknutú zmes zapracujeme do hmoty vo veľkej mise.

2

Cesto na mafiny rozdelíme na dve časti. Jedna časť je pre zajačikové mafiny a z druhej časti pripravíme základ na mrkvové mafiny. Pridáme nastrúhanú mrkvu a kakao a poriadne premiešame.

3

Pripravíme si formu na mafiny a vložíme do nej papierové košíčky. Do košíčkov opatrne nalejeme cesto tak, aby dosahovalo do ¾ košíčka.

4

Vložíme do rúry vyhriatej na 185 °C a pečieme 20 – 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

5

Prichystáme si zvlášť kakaový a zvlášť vanilkový krém. Všetky ingrediencie zmiešame a mixujeme, kým nezískame jemné krémy. Naplníme nimi cukrárske vrecká.

6

Pripravíme si jedlú hlinu. Vo veľkej mise zmiešame všetky potrebné suroviny. Pekáč vystelieme papierom na pečenie, rozotrieme naň zmes a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme 20 minút.

7

Po vychladnutí polovicu mafinov ozdobíme kakaovým krémom a posypeme upečenou jedlou hlinou. Z oranžovej fondánovej zmesi vytvarujeme mrkvy a zapichnime ich do mafinov, aby vytŕčali. Z vetvičiek rozmarínu vytvarujeme vňať a ozdobíme ňou vytvorené mrkvy.

8

Druhú polovicu mafinov ozdobíme vanilkovým krémom. Pridáme dvojfarebné uši, ktoré vytvarujeme z bielej a ružovej fondánovej zmesi.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept