Recepty Losos so zemiakmi a cibuľou z jedného plechu

Suroviny

4 lososové filety (s kožou)
1 čl soli
1 čl mletého čierneho korenia
2 PL paprikovej pasty (harissa)
2 ČL zázvoru (strúhaného čerstvého)
1 strúčik cesnaku
½ pomaranča (šťava z polovice pomaranča)
500 g zemiakov (nových malých)
1 červená cibuľa
2 PL olivového oleja
3 PL petržlenovej vňate
4 plátky citróna

Postup

1

Rúru predhrejeme na 220 °C. Lososa dáme na tanier a ochutíme ho polovičným množstvom soli a mletého čierneho korenia. V miske zmiešame pastu harissa, zázvor, pretlačený cesnak a pomarančovú šťavu. Lyžicou nanesieme zmes na lososa (aj na boky) a necháme marinovať pri izbovej teplote.

2

Medzitým umyjeme zemiaky, osušíme ich a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Cibuľu očistíme a nakrájame na štvrtky. Vo veľkej mise zmiešame zemiaky a cibuľu s olivovým olejom a ochutíme zostávajúcou soľou a mletým čiernym korením. Poukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie, pričom ponecháme 4 miesta na lososa, ktorého pridáme neskôr. Pečieme, kým zemiaky nezačnú hnednúť a nie sú takmer uvarené (asi 20 minút).

3

Plech vyberieme, pridáme lososa kožou nadol, navrch položíme plátky citróna a znovu dáme piecť, kým ryba nebude matná a uvarená a zemiaky chrumkavé (ešte asi 8 minút).

4

Po upečení posypeme petržlenovou vňaťou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept