Recepty Letný egrešový koláč

Suroviny

Na cesto
250 g hladkej múky
150 g masla (zmäknutého)
½ ČL soli
2 PL práškového cukru
Na plnku
2 PL vody (ľadovej)
500 g egrešov
100 g trstinového cukru (+ trochu na posypanie cesta)
1 PL kukuričného škrobu
3 PL vody (ľadovej)
1 vajce (žltok)
½ ČL soli
Na dozdobenie
10 g mandľových plátkov
vanilková zmrzlina
2 PL práškového cukru

Popis

Do múky pridáme soľ, cukor a na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Zmes rýchlo spracujeme a podľa potreby pridávame po troškách ľadovú vodu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň 1 hodinu odležať v chladničke. Egreše umyjeme, odstopkujeme a nakrájame na polovičky. Približne tri štvrtiny z nich dáme do rajnice, zasypeme cukrom, pridáme 3 – 4 polievkové lyžice vody a necháme ich zmäknúť. Vo vode rozmiešame škrob a pridáme do hrnca. Keď zhustne, tak ho odstavíme. Cesto vyvaľkáme do kruhu a opatrne prenesieme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Ak by sa cesto trhalo, skúsime ho vyvaľkať priamo na múkou posypanom papieri na pečenie. Do stredu cesta vložíme zmäknuté egreše tak, aby ostali od okraja aspoň 4 – 5 cm. Posypeme trstinovým cukrom, zvyšnými egrešmi a okraje zabalíme. Tieto okraje nakoniec potrieme žĺtkom a posypeme trochou trstinového cukru. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 30 – 45 minút dozlatista. Približne 15 minút pred dopečením môžeme posypať mandľovými lupienkami. Hotový koláč podávame s vanilkovou zmrzlinou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept