Recepty Lahodná Pavlova torta s pomarančovým krémom

Suroviny

Pavlova torta:
100 g trstinového cukru (Demerara)
125 g kryštálového cukru (Tesco Cukru bieleho kryštál)
4 ks vajca (Tesco Čerstvých vajec M)
1 PL vínneho octu
3 ks kardamómu
20 g granátového jablka (zrniek)
10 g pistácií
Pomaranče:
2 pomaranče
50 g kryštálového cukru (Tesco Cukru bieleho kryštál)
50 ml vody
5 ks kardamómu
Pomarančový krém:
1 pomaranč (šťava z jedného pomaranča)
1 citrón (šťava z jedného citróna)
50 g kryštálového cukru (Tesco Cukru bieleho kryštál)
40 g masla
1 PL kukuričného škrobu
Brandy krém:
80 ml šlahačky (33 % šľahačkovej smotany)
80 g mascarpone
2 PL práškového cukru
1 PL brandy

Postup

1

Demerara cukor zmiešame so 125 g kryštálového cukru. Vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 7 minút. Následne dáme horúci cukor do hrnčeka.

2

Medzitým si vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky odložíme bokom. Bielky dáme do misky a elektrickým šľahačom ich šľaháme približne 3 – 4 minúty. Pridáme vínny ocot. Následne pokračujeme v šľahaní, no postupne, po lyžičkách, pridávame horúci cukor. Keď je všetok cukor zašľahaný, šľaháme ešte 3 minúty, kým nie je zmes tuhá a lesklá. Tri kardamómové tobolky úplne rozdrvíme a pridáme k bielkovej zmesi. Poriadne premiešame.

3

Polovicu bielkovej zmesi nanesieme na plech pokrytý papierom na pečenie, do hrubšieho kruhu s priemerom približne 18 cm. Zvyšok zmesi vložíme do cukrárskeho vrecúška s otvorom s priemerom asi 3 cm a vytvoríme pomocou neho 12 „vežičiek“ blízko seba na okraji kruhu, aby nám držali náplň. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 120 °C približne hodinu. Následne rúru vypneme a necháme Pavlovu vo vnútri ešte 2 a pol hodiny (prípadne cez noc) usušiť.

4

Medzitým si pripravíme pomarančový krém. Do hrnca dáme pomarančovú a citrónovú šťavu, maslo a cukor a pomaly zohrejeme na stredne silnom plameni, aby sa cukor i maslo rozpustili. Privedieme do varu, premiešame a odložíme z plameňa. V miske zmiešame 2 žĺtky a kukuričný škrob. Na túto zmes pomaly a za stáleho miešania nalejeme pomarančovú zmes, aby sa suroviny prepojili. Následne všetko vrátime do hrnca a privedieme do varu. Varíme približne 2 minúty, aby zmes zhustla. Precedíme, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek, dáme do misky a zakryjeme potravinovou fóliou (tak, aby sa dotýkala povrchu krému). Odložíme bokom.

5

Pripravíme si pomaranče. Pomaranče pomocou noža ošúpeme a zbavíme ich aj bielej šupky. Nakrájame na plátky hrubé 5 mm. Do hrnca dáme cukor a vodu. Z kardamómových toboliek vyberieme semiačka a tobolky rozdrvíme a pridáme k cukrovej zmesi. Zohrievame na miernom plameni za občasného miešania, kým sa cukor nerozpustí. Privedieme do varu a necháme variť 3 minúty, kým zmes trochu nezhustne. Odstavíme z plameňa. Necháme 15 minút vychladnúť a následne nalejeme na pripravené pomaranče. Prikryjeme a necháme vychladnúť 30 minút.

6

Pripravíme si brandy krém. V miske vyšľaháme šľahačkovú smotanu a mascarpone dotuha. Pridáme brandy a cukor a premiešame. Následne zmiešame s 3 polievkovými lyžicami pomarančového krému. Túto zmes dáme do stredu upečenej a vychladenej Pavlovej torty. Navrstvíme zvyšok pomarančového krému a na záver pripravené pomaranče. Posypeme 10 g rozdrvených pistácií a zrnkami granátového jablka a ihneď podávame.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept