Recepty Krémová zemiakovo-cesnaková polievka s hubami

Suroviny

2 hlavičky cesnaku (väčšie)
50 ml olivového oleja
1 kg zemiakov (Tesco zemiakov konzumných neskorých varný typ B)
700 ml zeleninového vývaru
120 ml smotany na varenie (sójovej smotany)
6 PL lahôdkového droždia
2 ČL cibule (mletej sušenej)
1 čl tymiánu (sušeného)
2 ČL soli
1 čl mletého čierneho korenia
2 litre vody (a 1 polievková lyžička soli na varenie zemiakov)
Huby:
1 PL olivového oleja
200 g hlív (šampiňónov, prípadne iných sezónnych húb podľa dostupnosti)
½ ČL tymiánu (sušeného)
30 ml bieleho vína
1 štipka soli
1 štipka mletého čierneho korenia
Ozdobenie:
4 PL tekvicového oleja
4 ČL tymiánu (nasekaného čerstvého)

Postup

1

Rúru predhrejeme na 200 °C. Do menšej zapekacej misy dáme ošúpané strúčiky cesnaku, pokvapkáme ich olivovým olejom a posypeme trochou soli. Pečieme 15 – 20 minút dozlatista a domäkka. Po upečení necháme cesnak trochu vychladnúť.

2

Medzitým ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Na miernom ohni ich uvaríme v osolenej vode domäkka. Po uvarení zemiaky scedíme a vrátime do hrnca.

3

Pridáme k nim opečené strúčiky cesnaku, zeleninový vývar, sójovú smotanu, lahôdkové droždie, mletú sušenú cibuľu a sušený tymian. Ochutíme mletým čiernym korením a zvyškom soli a rozmixujeme na hladký krém. Privedieme do varu a povaríme 5 minút. Odstavíme.

4

Pripravíme si huby. Očistíme ich a nakrájame na tenké plátky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme huby, tymian, soľ a mleté čierne korenie. Restujeme približne 10 – 15 minút, kým sa nevyparí voda. Podlejeme bielym vínom a dozlatista restujeme asi 5 minút.

5

Polievku rozdelíme do misiek, ozdobíme tekvicovým olejom, pridáme orestované huby a posypeme čerstvým tymianom. Podávame teplé.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept