Recepty Krehký jablkový koláč s krémom pâtissière a jablkovými ružičkami

Suroviny

4 červené jablká (Red Delicious)
300 g hladkej múky
200 g kryštálového cukru
1 ČL prášku do pečiva
4 vajcia
100 g masla
1 PL smotany 30%
citrón (len štava)
400 ml mlieka (3,2%)
50 g kukuričnej múky
1 hrsť mandľových plátkov
1 ČL vanilkového extraktu

Postup

1

Múku, prášok do pečiva a polovicu porcie cukru zmiešajte v miske. Studené maslo nakrájajte na kocky a pridajte do misky. Všetko premiešajte. Do vzniknutého cesta pridajte dve vajcia, smotanu a uhneťte cesto. Zabaľte do fólie a vložte na pol hodiny do chladničky.

2

Jablká nakrájajte na plátky a vložte do horúcej vody, aby zmäkli. Potom ich vložte do misky so studenou vodou a troškou citrónovej šťavy.

3

Cesto vyberte z chladničky a rozvaľ - kajte na hrúbku asi 1 cm. Vložte do okrúhlej formy vymastenej maslom. Pečte v rúre rozohriatej na 175 °C asi 30 – 35 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.

4

Mlieko zohrejte v hrnci. Zvyšný cukor, kukuričnú múku, dve vajcia a vanilku zmiešajte v samostatnej nádobe. Postupne pridávajte horúce mlieko a celý čas miešajte. Zmes prelejte do hrnca a zohrievajte na slabom plameni. Asi po 2– 3 minútach hustý krém odložte nabok a nechajte vychladnúť.

5

Do cesta pridajte krém. Jablká osušte a vložte do krému.

6

Hotový koláč ozdobte praženými mandľovými lupienkami.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept