Recepty Kačka plnená žihľavovým kuskusom v marmeládovej glazúre s mrkvami, harissou a citrónovým dresingom

Suroviny

1 kačica
10 mrkiev (mladých)
6 PL paprikovej pasty (harissa)
1 čl soli
2 vetvičky rozmarínu
Glazúra:
150 g malinovej marmelády
3 PL sójovej omáčky
1 citrón (veľký)
2 pomaranče
3 PL medu
1 čl soli
½ ČL čierneho korenia
Kuskus so žihľavou:
100 g kuskusu
1 PL citróna (šťava)
½ ČL soli
½ ČL čierneho korenia
2 ČL mletej červenej papriky
1 hrsť žihliav
Citrónový dresing:
2 citróny (veľké)
3 PL slnečnicového oleja
1 hrsť mäty
½ ČL soli
½ ČL čierneho korenia

Postup

1

Kuskus zalejeme vriacou vodou, odstavíme na 20 minút a necháme napučať.

2

Žihľavu nakrájame nadrobno, pridáme soľ, čierne korenie, sladkú papriku, citrónovú šťavu a lyžicu medu. Pridáme do kuskusu a premiešame.

3

Kačku očistíme, umyjeme a naplníme vopred pripraveným kuskusom.

4

Pripravíme glazúru. V miske zmiešame marmeládu, sójovú omáčku, med, šťavu z dvoch pomarančov, citróna a ochutíme soľou a čiernym korením. Kačku dôkladne potrieme glazúrou a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme približne 2,5 hodiny (na posledných 15 minút ju prikryjeme alobalom, aby sa nespálila koža).

5

Následne pripravíme citrónový dresing. Citrón sparíme horúcou vodou, nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Pridáme tri lyžice olivového oleja, čierne korenie, soľ, nakrájanú mätu a premiešame.

6

Mrkvy ošúpeme, umyjeme a dáme do hrnca s vriacou vodou približne na 5 minút. K uvareným mrkvám pridáme pastu harissa. Jej množstvo závisí od vás, podľa toho, aké pikantné jedlo chcete mať. Posypeme nadrobno nasekaným rozmarínom a polejeme citrónovým dresingom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept