Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Šťavu z dvoch pomarančov, mletú škoricu, klinčeky, polovicu nastrúhaného zázvoru a polovicu pomarančovej kôry zmiešame s olejom, čerstvým rozmarínom a koreninami. Kačku zvonku aj zvnútra potrieme pripravenou marinádou. Prikryjeme alobalom a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
Rúru si predhrejeme na 200 °C, kačku vyberieme z chladničky, odstránime fóliu, vložíme ju do žiaruvzdornej nádoby a obložíme na štvrtiny nakrájanými pomarančmi, celými klinčekmi a škoricou. Pečieme približne 2 hodiny.
Medzitým si zohrejeme zvyšok marinády, pridáme med, pol pohára suchého bieleho vína a všetko zmiešame. Keď kačka trochu zhnedne (cca po 30 minútach pečenia), pomocou štetca ju potrieme omáčkou (môžeme i poliať lyžičkou) – počas pečenia to zopakujeme asi trikrát.
Podávame na tanieri s kúskami pečených pomarančov, s omáčkou a s prílohou.
Ako prílohu si pripravíme gnocchi so šalviou. Zemiaky uvaríme a scedíme. Pridáme do nich soľ, 1 lyžicu masla, muškátový oriešok a zo zmesi vypracujeme jednoliate hladké pyré. Po vychladnutí pridáme žĺtky a múku a rukou vypracujeme hladké cesto.
Pracovnú dosku posypeme múkou a z cesta vytvoríme valčeky. Cesto sa bude lepiť, preto je dobré mať v ruke trošku múky. Valčeky položíme na pracovnú dosku a narežeme asi na dvojcentimetrové kúsky. Vidličkou urobíme v ceste jamky.
Gnocchi uvaríme po častiach vo veľkom množstve osolenej vody. Hneď ako vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierovanou lyžicou.
Podávame so šalviovým maslom, ktoré si pripravíme tak, že čerstvú šalviu osmažíme na miernom plameni so zvyšným maslom, troškou olivového oleja, čerstvo pomletým čiernym korením a morskou soľou.