Recepty Kačica na pomarančoch a gnocchi s maslom a šalviou

Suroviny

Kačica na pomarančoch:
1 kačica
4 pomaranče
3 PL slnečnicového oleja
1 čl soli
1 čl mletého čierneho korenia
20 g zázvoru
1 PL mletej škorice
5 ks klinčeka
2 PL medu
2 ks celej škorice
1 čl mletej červenej papriky
½ pohára bieleho vína (suchého)
Gnocchi so šalviou:
500 g zemiakov (uvarených)
3 PL masla
140 g hladkej múky
2 vajcia (žĺtky)
1 čl soli
1 čl mletého muškátového orieška
1 l mlieka
1 hrsť šalvie

Postup

1

Šťavu z dvoch pomarančov, mletú škoricu, klinčeky, polovicu nastrúhaného zázvoru a polovicu pomarančovej kôry zmiešame s olejom, čerstvým rozmarínom a koreninami. Kačku zvonku aj zvnútra potrieme pripravenou marinádou. Prikryjeme alobalom a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky.

2

Rúru si predhrejeme na 200 °C, kačku vyberieme z chladničky, odstránime fóliu, vložíme ju do žiaruvzdornej nádoby a obložíme na štvrtiny nakrájanými pomarančmi, celými klinčekmi a škoricou. Pečieme približne 2 hodiny.

3

Medzitým si zohrejeme zvyšok marinády, pridáme med, pol pohára suchého bieleho vína a všetko zmiešame. Keď kačka trochu zhnedne (cca po 30 minútach pečenia), pomocou štetca ju potrieme omáčkou (môžeme i poliať lyžičkou) – počas pečenia to zopakujeme asi trikrát.

4

Podávame na tanieri s kúskami pečených pomarančov, s omáčkou a s prílohou.

5

Ako prílohu si pripravíme gnocchi so šalviou. Zemiaky uvaríme a scedíme. Pridáme do nich soľ, 1 lyžicu masla, muškátový oriešok a zo zmesi vypracujeme jednoliate hladké pyré. Po vychladnutí pridáme žĺtky a múku a rukou vypracujeme hladké cesto.

6

Pracovnú dosku posypeme múkou a z cesta vytvoríme valčeky. Cesto sa bude lepiť, preto je dobré mať v ruke trošku múky. Valčeky položíme na pracovnú dosku a narežeme asi na dvojcentimetrové kúsky. Vidličkou urobíme v ceste jamky.

7

Gnocchi uvaríme po častiach vo veľkom množstve osolenej vody. Hneď ako vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierovanou lyžicou.

8

Podávame so šalviovým maslom, ktoré si pripravíme tak, že čerstvú šalviu osmažíme na miernom plameni so zvyšným maslom, troškou olivového oleja, čerstvo pomletým čiernym korením a morskou soľou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept