Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Do mixéra vložíme oriešky, polovicu ovsených vločiek, cukor a soľ. Premixujeme, ale nie najemno, aby sme zachovali štruktúru. Pridáme druhú časť vločiek a všetko spolu premiešame. Maslo roztopíme, pridáme do zmesi a premiešame. Následne cesto pomocou lyžice či dna pohára natlačíme do vymastenej a múkou vysypanej tartaletkovej formy. Potom ho odložíme do chladničky.
Pripravíme si karamel. Do hrnca nasypeme cukor a na miernom ohni ho zohrejeme. Miešať začneme až vtedy, keď sa začne roztápať. Keď sa cukor roztopí a sfarbí dohneda, pridáme roztopené maslo. Miešame, kým sa suroviny neprepoja. Následne prilejeme šľahačkovú smotanu. Bude to prskať, ale to je normálne. Miešame až do prepojenia všetkých surovín. Karamel odložíme z plameňa. Na záver vmiešame štipku soli.
V miske si pripravíme plnku. Zmiešame vločky s mliekom, pridáme vanilkový extrakt a odložíme na 10 minút. Medzitým ošúpeme hrušky, rozkrojíme ich na polovicu a odstránime jadierka. Nakrájame ich na plátky tak, aby na jednom konci zostali spojené. Dáme do misy, pridáme šťavu z citróna, hnedý cukor, múku, škoricu, zázvor, kardamóm a soľ. Miešame, kým nebudú hrušky rovnomerne obalené.
Pripravíme si posýpku. Maslo nakrájame na malé kocky, dáme ho do misky, pridáme vločky, cukor, múku a škoricu. Premiešame a rukami zapracujeme maslo, aby vznikla posýpka.
Formu s cestom vyberieme z chladničky a pridáme náplň. Navrch poukladáme obalené hrušky. Múčnik polejeme karamelom. Následne ho posypeme ovsenou posýpkou.
Koláč prikryjeme alobalom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C aspoň 25 minút. Následne znížime teplotu na 180 °C, odstránime alobal a pečieme ešte 30 minút. Pred podávaním ho necháme vychladnúť.
Tip: Ak nemáte hrušky, pripravte si tento koláč s jabĺčkami či so slivkami.