Recepty Hruškovo-karamelový tart

Suroviny

Cesto
90 g ovsených vločiek (Tesco Free From bezlepkových ovsených vločiek)
30 ml mlieka bez laktózy (Tesco Free From bezlaktózového mlieka)
130 g lieskových orechov (bez šupky)
40 g kryštálového cukru
70 g masla (bez laktózy)
1 štipka soli
maslo (na vymastenie formy)
bezlepková múka (na vysypanie formy)
Karamel
50 g kryštálového cukru
40 g masla (bez laktózy)
60 ml bezlaktózovej 33 % šľahačkovej smotany
1 štipka soli
Plnka
50 g ovsených vločiek (Tesco Free From bezlepkových ovsených vločiek)
50 ml mlieka bez laktózy (Tesco Free From bezlaktózového mlieka)
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
½ ks citróna
7 ks hrušky
70 g hnedého cukru
2 lyžice bezlepkovej múky (ovsená)
½ čajovej lyžičky mletej škorice
½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 štipka kardamómu
1 štipka soli
Posýpka
85 g masla (bez laktózy)
30 g ovsených vločiek (Tesco Free From bezlepkových ovsených vločiek)
30 g bezlepkovej múky (ovsená)
30 g hnedého cukru
½ čajovej lyžičky mletej škorice

Postup

1

Do mixéra vložíme oriešky, polovicu ovsených vločiek, cukor a soľ. Premixujeme, ale nie najemno, aby sme zachovali štruktúru. Pridáme druhú časť vločiek a všetko spolu premiešame. Maslo roztopíme, pridáme do zmesi a premiešame. Následne cesto pomocou lyžice či dna pohára natlačíme do vymastenej a múkou vysypanej tartaletkovej formy. Potom ho odložíme do chladničky.

2

Pripravíme si karamel. Do hrnca nasypeme cukor a na miernom ohni ho zohrejeme. Miešať začneme až vtedy, keď sa začne roztápať. Keď sa cukor roztopí a sfarbí dohneda, pridáme roztopené maslo. Miešame, kým sa suroviny neprepoja. Následne prilejeme šľahačkovú smotanu. Bude to prskať, ale to je normálne. Miešame až do prepojenia všetkých surovín. Karamel odložíme z plameňa. Na záver vmiešame štipku soli.

3

V miske si pripravíme plnku. Zmiešame vločky s mliekom, pridáme vanilkový extrakt a odložíme na 10 minút. Medzitým ošúpeme hrušky, rozkrojíme ich na polovicu a odstránime jadierka. Nakrájame ich na plátky tak, aby na jednom konci zostali spojené. Dáme do misy, pridáme šťavu z citróna, hnedý cukor, múku, škoricu, zázvor, kardamóm a soľ. Miešame, kým nebudú hrušky rovnomerne obalené.

4

Pripravíme si posýpku. Maslo nakrájame na malé kocky, dáme ho do misky, pridáme vločky, cukor, múku a škoricu. Premiešame a rukami zapracujeme maslo, aby vznikla posýpka.

5

Formu s cestom vyberieme z chladničky a pridáme náplň. Navrch poukladáme obalené hrušky. Múčnik polejeme karamelom. Následne ho posypeme ovsenou posýpkou.

6

Koláč prikryjeme alobalom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C aspoň 25 minút. Následne znížime teplotu na 180 °C, odstránime alobal a pečieme ešte 30 minút. Pred podávaním ho necháme vychladnúť.

7

Tip: Ak nemáte hrušky, pripravte si tento koláč s jabĺčkami či so slivkami.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept