Recepty Hríbikové krúpoto

Suroviny

300 g jačmennej krúpy
150 ml bieleho vína
1 l vývaru (alebo bujónu)
200 g hríbikov
100 g masla
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
50 g parmezánu
1 ČL tymiánu (ideálne čerstvého)
soľ
mleté čierne korenie
1 cuketa (malú zelenú)

Popis

Krúpky namočíme na 2 hodiny do studenej vody. Pred varením ich precedíme a opláchneme. Na 2/3 masla orestujeme nakrájanú cibuľu a hríbiky. Pridáme krúpky, po chvíli aj víno a spoločne restujeme, kým sa alkohol celkom neodparí. Potom pridáme asi 300 ml vývaru, zamiešame a prudko varíme asi 5 minút. Počas varenia skúšame, či krúpy už zmäkli (na skus) – čas prípravy záleží od ich veľkosti. Ak sú krúpy stále mäkké, pridávame vývar a varíme, kým v hrnci neostane žiadna nadbytočná tekutina. Na záver pridáme prelisovaný cesnak, tymian a odstavíme z ohňa. Na záver primiešame kúsok masla a parmezán, vďaka ktorým bude mať jedlo krásne krémovú konzistenciu. Dochutíme soľou a korením.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept