Recepty Hovädzie stehno s pikantnou slivkovou omáčkou

Suroviny

Mäso
1 kg teľacieho stehna (Tesco hovädzieho stehna bez kosti)
2 lyžice bravčovej masti
2 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
250 ml červeného vína (suché)
2 čajové lyžičky soli
1 čajová lyžička čierneho korenia
4 ks rozmarínu (vetvičky)
½ l hovädzieho vývaru
7 ks sliviek
30 g hnedého cukru
2 lyžice octu
1 lyžica sójovej omáčky
1 čajová lyžička zázvoru (strúhaný)
½ čajovej lyžičky cesnaku (mletý)
½ čajovej lyžičky kajenského korenia
1 štipka mletého klinčeka
Mrkva Hasselback
5 ks mrkvy
2 čajové lyžičky mletej červenej papriky
60 ml olivového oleja
2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
1 čajová lyžička fenikla (mletých semiačok)
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

1

Mäso osolíme a okoreníme. Cesnak a cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. V liatinovom hrnci rozpálime masť a osolené a okorenené mäso necháme zo všetkých strán zatiahnuť. Pridáme cesnak, cibuľu a rozmarín, podlejeme vínom a vývarom. Prikryjeme vekom a vložíme do rúry zohriatej na 250 °C. Po polhodine stiahneme teplotu na 150 °C a za občasného polievania pečieme ďalšiu hodinu a pol.

2

Následne pridáme k mäsu vykôstkované slivky, hnedý cukor, ocot, sójovú omáčku, zázvor, cesnak, kajenské korenie a klinček. Za občasného premiešania pečieme ešte 20 minút.

3

Pripravíme si mrkvu. Ošúpeme ju a narežeme na tenké kolieska tak, aby zospodu zostala vcelku. Premiestnime ju na plech pokrytý papierom na pečenie. V malej miske zmiešame olivový olej, mletú červenú papriku, citrónovú šťavu, mleté feniklové semiačka, soľ a korenie. Zmesou dôkladne natrieme mrkvy a pečieme ich na 180 °C približne 30 minút.

4

Po dopečení mäso vyberieme a necháme odpočinúť, následne ho nakrájame. Servírujeme so slivkovou omáčkou z hrnca a s mrkvou hasselback.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept